Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Ukiseljena, ušećerena ili jednostavno kao dio salate, kora od lubenice zdrava je namirnica koju gotovo svi zanemarujemo i bacamo. Nauči kako ju iskoristiti i smanjiti otpad u kuhinji

Kora od lubenica može biti odličan sastojak zdravih obroka: Istražile smo kako je ukusno pripremiti

Kandirana kora od lubenice


Postupak:

1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na male štapiće ili kockice. 
2. Koru od lubenice dodaj u vruću vodu i kuhaj oko pet minuta. Dobro ocijedi. 
3. Pomiješaj četiri šalice vode i sol. Kada se kora od lubenice ohladi, prelij ju ovom mješavinom i ostavi da stoji oko šest sati.
4. Nakon šest sati ocijedi koru i nekoliko puta isperi čistom vodom. 
5. Ispranu koru od lubenice prelij hladnom vodom i zakuhaj dok ne bude mekana, dobro ocijedi.
6. U posebnoj posudi pomiješaj 300 mL vode, dvije šalice šećera i koricu jednog limuna. Kuhaj dok smjesa ne formira meku kuglicu kada ju kapneš u hladnu vodu. 
7. U smjesu ubaci kuhanu koru od lubenice i kuhaj dok kora ne postane prozirna. Jednom kada je gotova, svaki komadić ubaci u šećer dok potpuno ne prekrije koru i stavi na papirnati ručnik da se ohladi. 

Za pripremu ovog deserta najbolje je koristiti nešto mesnatije kore od lubenice kako se ne bi potpuno raskuhale i raspale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Potrebno ti je:   

  • 4 šalice kore od lubenice
  • 4 šalice
  • 1/4 šalice soli
  • 300 mL vode
  • 2 šalice šećera + za posip 
  • 1 limun
3/4