Kandirana kora od lubenice
Postupak:
1. Ukloni crveni dio lubenice i gulilicom skini čvrsti zeleni dio na vanjskoj strani kore, a samu koru po želji nareži na male štapiće ili kockice.
2. Koru od lubenice dodaj u vruću vodu i kuhaj oko pet minuta. Dobro ocijedi.
3. Pomiješaj četiri šalice vode i sol. Kada se kora od lubenice ohladi, prelij ju ovom mješavinom i ostavi da stoji oko šest sati.
4. Nakon šest sati ocijedi koru i nekoliko puta isperi čistom vodom.
5. Ispranu koru od lubenice prelij hladnom vodom i zakuhaj dok ne bude mekana, dobro ocijedi.
6. U posebnoj posudi pomiješaj 300 mL vode, dvije šalice šećera i koricu jednog limuna. Kuhaj dok smjesa ne formira meku kuglicu kada ju kapneš u hladnu vodu.
7. U smjesu ubaci kuhanu koru od lubenice i kuhaj dok kora ne postane prozirna. Jednom kada je gotova, svaki komadić ubaci u šećer dok potpuno ne prekrije koru i stavi na papirnati ručnik da se ohladi.
Za pripremu ovog deserta najbolje je koristiti nešto mesnatije kore od lubenice kako se ne bi potpuno raskuhale i raspale.
Potrebno ti je:
- 4 šalice kore od lubenice
- 4 šalice
- 1/4 šalice soli
- 300 mL vode
- 2 šalice šećera + za posip
- 1 limun