Čaj od gljiva

Znanost tvrdi da bi ovaj napitak mogao biti dobro rješenje za mamurluk

Ovaj napitak ima brojne zdravstvene prednosti, a s obzirom na to da potiče izbacivanje toksina iz tijela, mnogi smatraju kako je odličan lijek kod mamurluka

pexels-andrea-piacquadio-3812745.jpeg
Foto: Pexels

Sezona blagdana nam je tu, a to znači i da je vrijeme za opuštanje, druženja i uživanje u jelu i piću. Ipak, ako se zalomi koja čašica više, ono što slijedi jutro poslije je mamurluk. Iako stara izreka kaže da je bolje spriječiti, nego liječiti, ako ti se ipak dogodi da pretjeraš s alkoholom ovih blagdana, nije naodmet znati kako ublažiti tegobe vezane uz mamurluk.

Image
Začini život

Znanstvenici otkrili koji začini najviše pomažu smanjiti krvni tlak

Postoje brojni trikovi i savjeti za liječenje mamurluka, a znanstvenici su proveli brojna istraživanja ne bi li doznali koji je napitak najbolji za ublažavanje tegoba nakon noći pretjerivanja.

Iako postoje brojni napici koji mogu ublažiti mamurluk, pokazalo se da je vrlo dobar izbor – kombucha odnosno 'čaj od gljive'. Kombucha je zapravo pjenušavi čaj koji se koristi u ljekovite svrhe, a dobiva se fermentacijom gljive kombucha u infuziji čajeva i šećera.

shimmer fallback

Ovaj čudesni napitak ima brojne zdravstvene prednosti, a s obzirom na to da potiče izbacivanje toksina iz tijela, mnogi smatraju kako je odličan lijek kod mamurluka. Osim toga, kombucha jača i imunološki sustav, regulira metabolizam i probavu, povoljno djeluje na crijevnu floru, a vrlo je učinkovit i kod glavobolje te migrena.

Kako kombucha zapravo djeluje?

Iako ne postoje specifična znanstvena istraživanja koja bi potvrdila da kombucha liječi mamurluk, dokazano je kako ovaj pjenušavi napitak potiče izbacivanje toksina, podiže energiju, ublažava glavobolju i želučane smetnje, a može pomoći čak i kod anskioznosti.

Toksini

Jedno istraživanje iz 2014. godine pokazalo je kako čaj od kombuche može potaknuti detoksikaciju, povećati razinu energije i ojačati imunološki sustav – a sve to potrebno nam je dan nakon pretjerivanja s alkoholom. Uz to, brojni napici od kombuche sadrže i C vitamin koji potiče rad jetre – organa koji ima vrlo važnu ulogu kod izbacivanja toksina iz organizma.

shimmer fallback

Dehidracija

Poznato je kako je alkohol diuretik, što znači da uzrokuje dehidraciju i izaziva vrlo neugodne simptome kao što su glavobolja, loša koncentracija te razdražljivost. Kombucha sadrži elektrolite koji pomažu kod dehidracije.

shimmer fallback

Glavobolja

Jedan od glavnih simptoma mamurluka je užasna glavobolja, a kombucha može ublažiti i glavobolju i migrenu. Naime, kombucha sadrži manju količinu kofeina, koji može imati umirujući učinak i pomoći kod glavobolje.

shimmer fallback

Bolovi u trbuhu

Mučnina i bolovi u trbuhu često se javljaju jutro nakon pretjerivanja s alkoholom, a istraživanja su pokazala kako je kombucha vrlo korisna kod crijevnih tegoba te može ublažiti bolove u trbuhu. Kombucha je prirodni probiotik koji uravnotežuje crijevnu floru.

shimmer fallback

Anksioznost

Postoje i neke tvrdnje o tome kako kombucha može ublažiti stres i pomoći kod anksioznosti koja se često javlja zajedno s mamurlukom.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.