
Znanstvenici otkrili koji začini najviše pomažu smanjiti krvni tlak

Visoki krvni tlak jedan je od sedam najvećih faktora koji doprinose našem ukupnom profilu rizika za vodeći uzrok smrti i invalidnosti diljem svijeta: bolesti srca.
Vjerojatno si upoznata sa savjetom da jedeš manje natrija i više kalija ako tražiš najbolju prehranu za snižavanje krvnog tlaka, ali sol nije jedini element okusa koji može utjecati na krvni tlak.
Ispostavilo se da povećanje začina u svakodnevnoj prehrani također može pomoći u održavanju krvnog tlaka. Prema nedavnoj studiji iz rujna 2021. objavljenoj u
Prije nego što uronimo u detalje, vrijedi ovo uzeti s rezervom jer je u istraživanju sudjelovao samo 71 sudionik u dobi između 30 i 75 godina. Ipak, ograničena veličina uzorka može potaknuti buduća istraživanja o ovom prilično novom području znanstvenog interesa. Svaka osoba u istraživanju imala je barem jedan čimbenik rizika za srčane bolesti i spadala je u kategoriju "prekomjerne težine" ili "pretilosti" na ljestvici indeksa tjelesne mase (BMI). Nakon 12 sati gladovanja sudionicima je izmjeren krvni tlak, visina, težina, opseg struka, šećer u krvi natašte i fleksibilnost arterija. Zatim su nosili aparate za mjerenje krvnog tlaka sljedeća 24 sata.
Svi sudionici nasumično su podijeljeni u tri skupine:
Prehrana s malo začina (0.5 grama dnevno)
Umjereno začinjena prehrana (3.3 grama dnevno)
Prehrana bogata začinima (6.6 grama dnevno)
Rečeno im je da zatim dosegnu svoju kvotu začina dnevno koristeći bilje i začine tipične za mnoge prehrane, s velikim naglaskom na tri posebno – cimet, kurkumu i origano – za koje su znanstvenici saznali iz prethodnih pregleda istraživanja i meta-analize da se mogu odnositi na zdravlje srca.
Pratili su svoju prehranu 4 tjedna, napravili pauzu od 2 tjedna, a zatim su isprobali drugu prehranu u količini začina. (Dakle, neki su počeli u kategoriji s visokim sadržajem začina, pauzirali 2 tjedna i jeli kao i obično, a zatim isprobali prehranu s malo začina.) Na kraju svakog razdoblja od 4 tjedna, završili su naknadne procjene.
Od 63 osobe koje su završile sva ispitivanja začina, znanstvenici su utvrdili da je prehrana s visokim udjelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitanjima krvnog tlaka (dokazan prediktor kardiovaskularnog rizika od smrti) od umjerene i niske verzije. Kolesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promijenile.
Kratak vremenski raspon i ograničeni opseg ove studije ostavljaju prostor za istraživanje kako bi se nadograđivalo na potrebnu dozu, kako bi se kontrolirale druge promjene u prehrani i kako bi se osigurala dosljedna izloženost bilju i začinima tijekom cijele studije.
Dok ne saznamo više, sigurno ne može škoditi da počneš unositi više bilja i začina, posebno cimeta, kurkume i origana (koji također mogu imati protuupalno djelovanje i učinak šećera u krvi), u svoju svakodnevnu prehranu.

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje

Brzi i ukusni recepti za tjesteninu s umakom od rajčice
