Začini život

Znanstvenici otkrili koji začini najviše pomažu smanjiti krvni tlak

Iako je već poznato da mnogi čimbenici prehrane mogu smanjiti krvni tlak, poput kalija, magnezija ili kalcija, ovo je prvi put da su otkriveni učinci začina i začinskog bilja na snižavanje krvnog tlaka

marion-botella-uaHShoIDGeo-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Visoki krvni tlak jedan je od sedam najvećih faktora koji doprinose našem ukupnom profilu rizika za vodeći uzrok smrti i invalidnosti diljem svijeta: bolesti srca.

Vjerojatno si upoznata sa savjetom da jedeš manje natrija i više kalija ako tražiš najbolju prehranu za snižavanje krvnog tlaka, ali sol nije jedini element okusa koji može utjecati na krvni tlak.

Image

Ako imaš visoki krvni tlak, izbaci sol i ubaci ovih 6 zdravih namirnica u prehranu

Ispostavilo se da povećanje začina u svakodnevnoj prehrani također može pomoći u održavanju krvnog tlaka. Prema nedavnoj studiji iz rujna 2021. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ljudi koji su jeli više bilja i začina – posebice cimeta, kurkume i origana – zabilježili su niže vrijednosti krvnog tlaka 24 sata kasnije.

shimmer fallback

Prije nego što uronimo u detalje, vrijedi ovo uzeti s rezervom jer je u istraživanju sudjelovao samo 71 sudionik u dobi između 30 i 75 godina. Ipak, ograničena veličina uzorka može potaknuti buduća istraživanja o ovom prilično novom području znanstvenog interesa. Svaka osoba u istraživanju imala je barem jedan čimbenik rizika za srčane bolesti i spadala je u kategoriju "prekomjerne težine" ili "pretilosti" na ljestvici indeksa tjelesne mase (BMI). Nakon 12 sati gladovanja sudionicima je izmjeren krvni tlak, visina, težina, opseg struka, šećer u krvi natašte i fleksibilnost arterija. Zatim su nosili aparate za mjerenje krvnog tlaka sljedeća 24 sata.

Svi sudionici nasumično su podijeljeni u tri skupine:

  • Prehrana s malo začina (0.5 grama dnevno)
  • Umjereno začinjena prehrana (3.3 grama dnevno)
  • Prehrana bogata začinima (6.6 grama dnevno)

Rečeno im je da zatim dosegnu svoju kvotu začina dnevno koristeći bilje i začine tipične za mnoge prehrane, s velikim naglaskom na tri posebno – cimet, kurkumu i origano – za koje su znanstvenici saznali iz prethodnih pregleda istraživanja i meta-analize da se mogu odnositi na zdravlje srca.

Pratili su svoju prehranu 4 tjedna, napravili pauzu od 2 tjedna, a zatim su isprobali drugu prehranu u količini začina. (Dakle, neki su počeli u kategoriji s visokim sadržajem začina, pauzirali 2 tjedna i jeli kao i obično, a zatim isprobali prehranu s malo začina.) Na kraju svakog razdoblja od 4 tjedna, završili su naknadne procjene.

shimmer fallback

Od 63 osobe koje su završile sva ispitivanja začina, znanstvenici su utvrdili da je prehrana s visokim udjelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitanjima krvnog tlaka (dokazan prediktor kardiovaskularnog rizika od smrti) od umjerene i niske verzije. Kolesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promijenile.

"Učinci bilja i začina na snižavanje krvnog tlaka u prosječnoj zapadnjačkoj prehrani bili su iznenađujući. Mi već znamo o učincima mnogih čimbenika načina života, posebno čimbenika prehrane, koji mogu povećati krvni tlak - kao što su natrij, alkohol i kofein - i drugi koji mogu sniziti krvni tlak, kao što su kalij, magnezij, kalcij, gubitak težine, fizička aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D kada je unos nizak", izjavila je Penny Kris-Etherton, jedna od vodećih autorica knjige studija, za Medical News Today.

"Ali učinci bilja i začina na snižavanje krvnog tlaka su novi! Što se tiče bilja i začina, nije bilo kliničkog ispitivanja koje bi pokazalo prednosti snižavanja krvnog tlaka sve do naše studije."

Kratak vremenski raspon i ograničeni opseg ove studije ostavljaju prostor za istraživanje kako bi se nadograđivalo na potrebnu dozu, kako bi se kontrolirale druge promjene u prehrani i kako bi se osigurala dosljedna izloženost bilju i začinima tijekom cijele studije.

shimmer fallback

"Bit će važno procijeniti učinke pojedinih začina na krvni tlak i razumjeti mehanizam(e) pomoću kojih svaki snižava krvni tlak", nastavlja Kris-Etherton za Medical News Today. "Također bi bilo zanimljivo procijeniti učinke bilja i začina na mikrobiom i procijeniti jesu li učinci bilja i začina na krvni tlak modulirani bilo kakvim promjenama u mikrobiomu crijeva. Osim istraživanja kliničkih ispitivanja, potrebne su studije za procijeniti učinkovite obrazovne programe koji podučavaju korištenje bilja i začina u zdravom obrascu prehrane koji ima manje natrija, zasićenih masti i dodanog šećera o kvaliteti prehrane i kliničkim krajnjim točkama, kao što su čimbenici rizika za kronične bolesti."

Dok ne saznamo više, sigurno ne može škoditi da počneš unositi više bilja i začina, posebno cimeta, kurkume i origana (koji također mogu imati protuupalno djelovanje i učinak šećera u krvi), u svoju svakodnevnu prehranu.

"Važno je napomenuti da, iako je cilj ove studije bio sagledati prosječnu zapadnjačku prehranu, potrebne su nam velike promjene u prosječnim obrascima prehrane kako bismo naše prehrambene navike učinili zdravijima i održivijima. Iako određena hrana ili sastojci mogu imati malu korist sami za sebe, moramo potaknuti prijelaz na zdraviju prehranu u cijelosti", dodaje Simon Steenson, dr. sc., nutricionist iz British Nutrition Foundation.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.