Visoki krvni tlak jedan je od sedam najvećih faktora koji doprinose našem ukupnom profilu rizika za vodeći uzrok smrti i invalidnosti diljem svijeta: bolesti srca.
Vjerojatno si upoznata sa savjetom da jedeš manje natrija i više kalija ako tražiš najbolju prehranu za snižavanje krvnog tlaka, ali sol nije jedini element okusa koji može utjecati na krvni tlak.
Ispostavilo se da povećanje začina u svakodnevnoj prehrani također može pomoći u održavanju krvnog tlaka. Prema nedavnoj studiji iz rujna 2021. objavljenoj u American Journal of Clinical Nutrition, ljudi koji su jeli više bilja i začina – posebice cimeta, kurkume i origana – zabilježili su niže vrijednosti krvnog tlaka 24 sata kasnije.
Prije nego što uronimo u detalje, vrijedi ovo uzeti s rezervom jer je u istraživanju sudjelovao samo 71 sudionik u dobi između 30 i 75 godina. Ipak, ograničena veličina uzorka može potaknuti buduća istraživanja o ovom prilično novom području znanstvenog interesa. Svaka osoba u istraživanju imala je barem jedan čimbenik rizika za srčane bolesti i spadala je u kategoriju "prekomjerne težine" ili "pretilosti" na ljestvici indeksa tjelesne mase (BMI). Nakon 12 sati gladovanja sudionicima je izmjeren krvni tlak, visina, težina, opseg struka, šećer u krvi natašte i fleksibilnost arterija. Zatim su nosili aparate za mjerenje krvnog tlaka sljedeća 24 sata.
Svi sudionici nasumično su podijeljeni u tri skupine:
- Prehrana s malo začina (0.5 grama dnevno)
- Umjereno začinjena prehrana (3.3 grama dnevno)
- Prehrana bogata začinima (6.6 grama dnevno)
Rečeno im je da zatim dosegnu svoju kvotu začina dnevno koristeći bilje i začine tipične za mnoge prehrane, s velikim naglaskom na tri posebno – cimet, kurkumu i origano – za koje su znanstvenici saznali iz prethodnih pregleda istraživanja i meta-analize da se mogu odnositi na zdravlje srca.
Pratili su svoju prehranu 4 tjedna, napravili pauzu od 2 tjedna, a zatim su isprobali drugu prehranu u količini začina. (Dakle, neki su počeli u kategoriji s visokim sadržajem začina, pauzirali 2 tjedna i jeli kao i obično, a zatim isprobali prehranu s malo začina.) Na kraju svakog razdoblja od 4 tjedna, završili su naknadne procjene.
Od 63 osobe koje su završile sva ispitivanja začina, znanstvenici su utvrdili da je prehrana s visokim udjelom začina rezultirala zdravijim 24-satnim očitanjima krvnog tlaka (dokazan prediktor kardiovaskularnog rizika od smrti) od umjerene i niske verzije. Kolesterol, šećer u krvi, funkcija arterija i ostale kategorije nisu se promijenile.
"Učinci bilja i začina na snižavanje krvnog tlaka u prosječnoj zapadnjačkoj prehrani bili su iznenađujući. Mi već znamo o učincima mnogih čimbenika načina života, posebno čimbenika prehrane, koji mogu povećati krvni tlak - kao što su natrij, alkohol i kofein - i drugi koji mogu sniziti krvni tlak, kao što su kalij, magnezij, kalcij, gubitak težine, fizička aktivnost i neki vitamini, uključujući folat i vitamin D kada je unos nizak", izjavila je Penny Kris-Etherton, jedna od vodećih autorica knjige studija, za Medical News Today.
"Ali učinci bilja i začina na snižavanje krvnog tlaka su novi! Što se tiče bilja i začina, nije bilo kliničkog ispitivanja koje bi pokazalo prednosti snižavanja krvnog tlaka sve do naše studije."
Kratak vremenski raspon i ograničeni opseg ove studije ostavljaju prostor za istraživanje kako bi se nadograđivalo na potrebnu dozu, kako bi se kontrolirale druge promjene u prehrani i kako bi se osigurala dosljedna izloženost bilju i začinima tijekom cijele studije.
"Bit će važno procijeniti učinke pojedinih začina na krvni tlak i razumjeti mehanizam(e) pomoću kojih svaki snižava krvni tlak", nastavlja Kris-Etherton za Medical News Today. "Također bi bilo zanimljivo procijeniti učinke bilja i začina na mikrobiom i procijeniti jesu li učinci bilja i začina na krvni tlak modulirani bilo kakvim promjenama u mikrobiomu crijeva. Osim istraživanja kliničkih ispitivanja, potrebne su studije za procijeniti učinkovite obrazovne programe koji podučavaju korištenje bilja i začina u zdravom obrascu prehrane koji ima manje natrija, zasićenih masti i dodanog šećera o kvaliteti prehrane i kliničkim krajnjim točkama, kao što su čimbenici rizika za kronične bolesti."
Dok ne saznamo više, sigurno ne može škoditi da počneš unositi više bilja i začina, posebno cimeta, kurkume i origana (koji također mogu imati protuupalno djelovanje i učinak šećera u krvi), u svoju svakodnevnu prehranu.
"Važno je napomenuti da, iako je cilj ove studije bio sagledati prosječnu zapadnjačku prehranu, potrebne su nam velike promjene u prosječnim obrascima prehrane kako bismo naše prehrambene navike učinili zdravijima i održivijima. Iako određena hrana ili sastojci mogu imati malu korist sami za sebe, moramo potaknuti prijelaz na zdraviju prehranu u cijelosti", dodaje Simon Steenson, dr. sc., nutricionist iz British Nutrition Foundation.