Jesu li mliječni proizvodi zdravi?
"Zna se da uravnotežena prehrana sadržava voće, povrće, cjelovite žitarice, proteine i masnoće, ali i mliječne proizvode. No stručnjaci savjetuju da se ne konzumiraju često mliječni proizvodi koji sadržavaju malo kalcija i puno masnoća (kao što su vrhnje, maslac, vrhnje za kuhanje). Dakle važna skupina mliječnih proizvoda uključuje mlijeko, jogurt, sir, mlijeko bez laktoze te obogaćeno sojino mlijeko i sojin jogurt", objašnjava nutricionistikinja Roxana Ehsani. "Mnogi ljudi jako uživaju u mliječnim proizvodima, neki se potpuno protive, dok drugi shvaćaju njihovu važnost za zdravlje i da su bogati proteinima, kalcijem i vitaminom D", dodaje dalje Ehsani.
Također je važno naglasiti da istraživanja pokazuju da postoje i drugi benefiti osim bjelančevina, kalcija i vitamina D. "Istraživanja pokazuju da umjereno konzumiranje mliječnih proizvoda povoljno utječe na zdravlje; od smanjenog rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti do manje problema s težinom", dodaje nutricinistkinja te objašnjava da mliječni proizvodi sadrže značaju količinu esencijalnih nutrijenata, vitamina i minerala u odnosu na kalorije koje pružaju.