Idealno za ljeto

Ljetna zabava: Znaš li koliko kalorija možeš sagorjeti plivanjem?

Kada saznaš koliko kalorija možeš potrošiti plivanjem, sigurno ćeš ovo ljeto puno vremena provesti na bazenu, moru ili rijeci

patrick-jansen-PJaaL5wPGgU-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Ako si se nekad odučila za odlazak na bazen kako bi odradila kardio trening znaš koliko je to bilo teže od vožnje bicikla ili trčanja. Možda si se iznenadila jer se sjećaš da si kao dijete satima mogla plivati i skakati bez osjećaja umora, a sada više nije toliko lako. Plivanje je zahtjevno jer voda stvara otpor za sve naše mišiće, ali s druge strane i dobro jer u vodi dolazi do rasterećenja mišića i zglobova.

Image
Proljetna aktivnost

Znaš li koliko kalorija možeš sagorjeti rolanjem?

Sve dobrobiti plivanja

"Plivanje je jedan od najboljih treninga. Pomaže kod sagorijevanja masnoća, gubitka kilograma, izgradnje snage i poboljšava cjelokupno zdravlje", objašnjava trenerica i triatlonka Rochelle Baxter za Shape.com te dodaje da je plivanje izvrsno za aktivan oporavak i prevenciju ozljeda. "Dok plivamo gradimo mišiće i sagorijevamo puno kalorija, ali i dobra je vijest da nakon treninga i dalje trošimo kalorije", dodaje Baxter.

Slobodni stil prosječno sagorijeva 704 kalorije za sat vremena aktivnosti, a ovo je jedan od najučinkovitijih načina plivanja. Prsno plivanje sagorijeva i do 700 kalorija unatoč tome što je sporije jer se koriste veliki mišići nogu (koji troše puno energije) kako bismo se odgurnuli naprijed.

S druge, strane, leđno plivanje troši oko 500 kalorija tijekom jednog sata aktivnosti i odličan je izbor za ljude koji su imali neke ozljede ili probleme sa zglobovima. Leptir ili delfin je najzahtjevniji stil, a može se sagorjeti do 800 kalorija u sat vremena. No, kako kažu stručnjaci bez obzira na brojeve najpoželjnije je plivati tehnikom u kojoj smo najbolji jer ćemo tako potrošiti najviše kalorija.

Image
Foto: Unsplash

Broj kalorija koji ćemo sagorjeti tijekom plivanja uvelike ovisi o intenzitetu, težini i metabolizmu. Ako je osoba teža više od prosjeka onda će sagorjeti više kalorija jer se tijelo mora potruditi da pomakne veću masu. Slično tome, ljudi koji imaju izgrađene mišiće (bez obzira na tjelesnu težinu) sagorjet će također više kalorija jer mišićnim stanicama treba više energije od masnih stanica.

No bez obzira na potrošnju kalorija, svatko od nas trebao bi plivati zbog drugih blagodati. Gotovo svatko može plivati, čak i ako postoje problemi sa zglobovima, pokretljivošću ili težinom što često otežava mnoge vrste treninga. To je fantastičan način za poboljšanje kondicije i zdravlja srca i pluća, istovremeno smanjuje rizik od kroničnih bolesti poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara.