SOS ZA POVIŠENI KOLESTEROL

Problem za mnoge: Najbolje namirnice za snižavanje kolesterola

Visoki kolesterol mnogima stvara problem i tada se važno okrenuti zdravijem načinu života, izbjegavati masti, slatkiše i grickalice. Umjesto toga, ovo su namirnice koje bi se trebale naći na tvom tanjuru

profimedia-0822123550.jpg
Foto: Profimedia.hr

Pretilost, visoki tlak, ali i visoka razina lošeg kolesterola povećavaju rizik od kardiovaskularnih oboljenja, srčanih te moždanih udara. Točnije, imaš li ustanovljene visoke razine lošeg (LDL) kolesterola i niske razine dobrog (HDL) kolesterola, trebala bi promijeniti neke životne navike i pripaziti na prehranu.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Temelj zdrave prehrane

Ove namirnice su odličan izvor vlakana - uključi ih u prehranu što češće

Iz prehrane se tada savjetuje izbaciti namirnice koje povisuju kolesterol. Tu u prvom redu mislimo na kekse, vafle, industrijske kolače i slastice koje sadrže hidrogenirano ili djelomično hidrogenirano biljno ulje ili mast. I kocke za juhu, slane grickalice, ali i pekarski proizvodi mogli bi sadržavati hidrogenirani masti pa je važno pažljivo čitati deklaracije. Izbjegavati treba mesne prerađevine, ali i žumanjke, morske plodove i iznutrice. Potonja tri sadrže visoke razine kolesterola.

Važno je jesti manje obroke, ne se prejedati te radije posezati za nezasićenim masnoćama koje dobro djeluju na krvožilni sustav. Stoga se preporučuju sjemenke, zob i avokado. Primjerice, dva obroka koja uključuju zob (ukupno 60 grama) mogu sniziti LDL kolesterol za 5,63 posto u 6 tjedana. No kod visokog kolesterola još je nekoliko namirnica dobrodošlo.

Dakako, da bi kolesterol bio pod kontrolom, trebala bi se redovito kretati te izbjegavati pušenje i alkohol. Dakle, što bi se trebalo naći na jelovniku?


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?

1/7

Možda će te zanimati

Image
ODRŽIVI SHOPPING

Najzabavniji šoping: Vodič kroz sajmove i buvljake tijekom prosinca u Zagrebu

Image
ŠLJOKICE I ZLATO

Neka se sjaji! Najljepše haljine i kombinezoni iz Zarine party ponude