VIŠE OD UKUSNOG NAPITKA

Tekuća superhrana - kokosova voda je zdrava, evo tko bi je trebao piti

Liječnica kaže da je kokosova voda niskokalorična i sadrži manje masnoće u usporedbi s drugim voćnim sokovima i smoothiejima, što je čini zdravijim izborom

kokosova voda
Foto: Freepik

Većina nas obožava okus i miris kokosa, pogotovo ljeti kada nas taj miris asocira na bezbrižno sunčanje i kupanje. Kokos se može koristiti na razne načine - od toga da je njegovo ulje odlično za kosu, do toga da se njime služimo i u kuhinji. Međutim, mnogi još ne znaju koliko je njegova voda djelotvorna, zdrava i ukusna. Najveća prednost joj je visoka nutritivna vrijednost s niskom kaloričnosti, a s obzirom da je ljeto pred vratima, svakako preporučujemo da je probaš. Benefiti kokosove vode jednostavno su preveliki da bismo ih zanemarili—pogotovo s obzirom na to da je lako dostupna i pogodna za uravnoteženu prehranu.

Samantha Dieras, registrirana dijetetičarka i direktorica u bolnici Mount Sinai, objašnjava da je kokosova voda naprosto prozirna tekućina koja se nalazi unutar kokosa, za razliku od kokosovog mlijeka. Ono je, prema Dieras, neprozirna mliječna tekućina koja nastaje kada se ribano ili usitnjeno kokosovo meso zgniječi i procijedi. U nastavku, stručnjaci razlažu kako sve kokosova voda može biti dobra za naše zdravlje.

Sadrži mnoge hranjive tvari i antioksidanse

Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede, kokosova voda je izvrstan izvor esencijalnih hranjivih tvari i antioksidansa koji pomažu u održavanju zdrave prehrane. Dieras nabraja aminokiseline, antimikrobne peptide, ugljikohidrate, enzime, elektrolite, vitamin C i antioksidanse kao tek neke od onih koje možete pronaći u šalici kokosove vode.

Vrhunski izvor hidratacije

Kokosova voda se sastoji od 95% vode, što je čini vrhunskim izvorom hidracije kada si žedna ili postoji manjak energije. Dieras kaže da kada gubimo tekućinu kroz dnevne aktivnosti ili bolesti poput povraćanja ili probavnih smetnji, kokosova voda može pomoći da ne dehidriramo. No, nije preporučljivo zamijeniti svoj redoviti unos vode isključivo kokosovom vodom! Prije nego je dodaš u svoju prehranu moraš se upoznati s nekoliko detalja.

Pomaže u održavanju težine

Liječnica Elizabeth Sharp kaže da je kokosova voda niskokalorična i sadrži manje masnoće u usporedbi s drugim voćnim sokovima i smoothiejima, što je čini zdravijim izborom. Ako piješ prirodnu kokosovu vodu, ona čak ne mora sadržavati ni šećere. Liječnica dodaje da, budući da kokosova voda povećava hidrataciju, može smanjiti nepotrebnu glad i učinkovito podiže energiju. Istraživanja također pokazuju da kokosova voda može potaknuti metabolizam.

Međutim, Sharp također napominje da kokosova voda nema značajne količine drugih makronutrijenata, kao što su određeni proteini i masti koji su ključni za obroke i regulaciju šećera u krvi. Stoga preporučuje dijetu koja će uključivati dovoljno makro i mikronutrijenata kako bi se sve uravnotežilo. Ona napominje da bi “kokosova voda mogla bi biti komponenta dijete namijenjene za mršavljenje, ali kokosova voda sama po sebi nije učinkovita za mršavljenje.”

Učinkovita za plodnost 

Žene diljem svijeta piju kokosovu vodu s ciljem da poboljšaju svoju plodnost. Trudnice često pate od iscrpljenosti i dehidracije, što je rezultat naglih i brzih tjelesnih promjena te povećanja potrebe za vodom zbog potrebe fetusa koji je u razvoju. Pravilna hidratacija tu itekako pomaže, a kokosova voda je idealno, nutritivno rješenje koje je must-have za trudnice.

Može spriječiti bubrežne kamence

Sharp objašnjava da kroz dodatnu hidrataciju i razmjenu elektrolita, pijenje kokosove vode može biti vrlo korisno za sprječavanje bubrežnih kamenaca. Bubrežni kamenci nastaju kada kalcij i drugi spojevi formiraju kristale u mokraći. Iako je testirano na malom uzorku, ovo istraživanje pokazuje da kokosova voda može povećati urinarni citrat, kalij i klorid kako bi smanjila šanse za formiranje tih kristala.

Obnavlja elektrolite nakon vježbanja

Dieras kaže da se kokosova voda često koristi kao napitak nakon vježbanja kako bi se zamijenili elektroliti koje gubimo nakon vježbanja. Doktorica Sharp objašnjava da kada se pretjerano znojimo i naprežemo mišiće, naše tijelo povećava potrebu za elektrolitima. Kokosova voda to može nadomjestiti budući da sadrži elektrolite poput natrija, kalija i magnezija koji mogu pomoći u vraćanju ravnoteže.

Image
UGLJIKOHIDRATI DOZVOLJENI

Tajne atraktivnih Talijanki - kako ostati vitka unatoč pizzi i tjestenini

Nedostaci i kada treba izbjegavati kokosovu vodu

Iako ima mnoge zdravstvene prednosti, neke stvari treba uzeti u obzir. Dieras kaže da su tvrdnje da kokosova voda ima anti-aging svojstva neutemeljene i trenutno nema konačnih istraživanja koja bi podržala te tvrdnje. Također, potrebna su dodatna istraživanja kako bi se moglo reći da može smanjiti šanse za srčane bolesti ili promicati opće zdravlje srca. Ostali nedostaci se, prema dr. Sharp, tiču sadržaja šećera - kokosova voda može brzo podići razinu šećera u krvi, posebno ako se konzumira na prazan želudac ili u velikim količinama.

Napominje da nikada ne bismo smjeli davati kokosovu vodu dojenčadi jer sadrži fluorid, koji može biti toksičan za novorođenčad. Za ljude koji imaju dijabetes ili pate od bolesti bubrega i sličnih tegoba, savjetuje se piti je s oprezom ili je potpuno izbjegavati. A za sportaše ili maratonce, kaže da kokosova voda nema dovoljno elektrolita za nadomiještanje izgubljenog natrija i magnezija i mogla bi izazvati grčeve u trbuhu ako se pije tijekom vježbi izdržljivosti.

Kao i kod bilo čega vezanog uz zdravlje, uvijek je najbolje potražiti medicinski savjet svog liječnika ili zdravstvenog stručnjaka. S obzirom na sve zdravstvene prednosti koje možeš dobiti već iz jedne šalice, kokosova voda može biti izvrstan dodatak tvojoj uobičajenoj rutini.