Hit napitak

Zaslužuje li kokosova voda titulu 'čarobnog' napitka?

Nutricionist objašnjava može li kokosova voda potaknuti mršavljenje i pomoći kod sportskih aktivnosti

towfiqu-barbhuiya-o3Dunr7Vl-o-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Kokos je već dugi niz godina prava zvijezda među zdravim namirnicama, a mnoge žene kokosovo ulje upotrebljavaju u prehrani, ali i za ljepotu. No, u posljednje vrijeme pojavila se nova zvijezda , a radi se o kokosovoj vodi. Često je zovu čarobnim napitkom, ali pitanje je postoji i znanstvena osnova za ovakvu reklamu. Nutricionist Jo Lewin objasnio je o čemu se točno radi.

Image
Odlične vijesti

Tamna čokolada – ukusna poslastica koja je odlična je za zdravlje

Što je kokosova voda?

Kokosova voda je bistra tekućina koja se nalazi u zelenim, odnosno nezrelim kokosima. Mladi kokosi su vrlo omiljeni zbog ove tekućine jer je obilna, ukusna, a lako se i čiste. Zreliji kokos ima tvrđu ljusku i manje vode jer se postupno učvršćuje u 'meso'. Različite sorte kokosa daju vodu različitog okusa, ovisno o tome gdje se uzgajaju. Kokosova voda se razlikuje - postoji mlijeko i ulje, a oba su napravljena od mesa kokosa.

U 100 ml svježe kokosove vode ima oko 2,7 mg šećera, ali uvijek treba imati na umu da u pakiranjima koje možemo kupiti u dućanima vjerojatno ima više šećera. No opet, kokosova voda ima manje šećera i kalorija u usporedbi s mnogim sokovima i drugim napicima. Također, ovi prirodni šećeri nisu vezani za vlakna i vrlo brzo će se apsorbirati u krvotoku. Ovaj napitak sadrži i nešto kalija koji je neophodan za zdravlje srca, kosti i mišiće, ali ne radi se o većim količinama kao u bananama ili krumpiru.

Može li pomoći kod mršavljenja i sportskih aktivnosti?

Kokosova voda relativno je niskokalorično piće u usporedbi sa zašećerenim gaziranim pićima ili sokovima, ali nije bez kalorija kao obična voda. I vrlo važna činjenica, tvrdnja da ispijanje kokosove vode ubrzava metabolizam još nije potkrijepljena istraživanjima, piše BBC Food.

Image

Također, ovo piće se reklamira kao napitak koji poboljšava fizičku izdržljivost i sportske performance zbog toga što sadrži jednostavne šećere i elektrolite natrij i kalij (ključne komponentne u sportskim pićima).

Jedno je istraživanje pokazalo da je kokosova voda pomogla u rehidraciji na sličan način kao sportsko piće, ali nije imala značajniji utjecaj na vježbanje. Nema dovoljno dokaza koji potkrepljuju tvrdnju da kokosova voda može poboljšati sportske performanse odnosno nije ništa bolja od obične vode.

Može li pomoći kod zdravstvenih tegoba?

Tvrdi se da je kokosova voda zdravo piće za srce zbog kalija. Znamo da kalij snižava krvni tlak kod osoba s hipertenzijom (visokim krvnim tlakom) suzbijajući učinke natrija koji može uzrokovati porast krvnog tlaka.

Međutim, postoji mnogo voća i povrća bogatog kalijem koje sadrže i puno vlakana, vitamine i minerale. Hrana bogata kalijem uključuje banane, marelice, zeleno lisnato povrće i agrume poput naranči. Iako je kalij koristan za snižavanje krvnog tlaka, ispijanje većih količina kokosove vode nije najbolji izvor, uravnotežena i raznovrsna prehrana bogata gore navedenim voćem i povrćem bit će dovoljna. Ovaj napitak dobio je titulu čudotvornog jer se tvrdi da pomaže kod smanjivanja kolesterola, ali ovo također nije potvrđeno znanstvenim činjenicama.

Kokosova voda relativno je niskokalorično piće s puno manje šećera u usporedbi s mnogim bezalkoholnim ili gaziranim pićima. Prirodna kokosova voda koja je ubrana iz oraha najbolji je izbor, ali napitak iz dućana je obrađen zbog duljeg vijeka trajanja. Stoga je važno uvijek provjeriti etiketu i potražiti čistu kokosovu vodu i svakako izbjegavati aromatizirane verzije zbog većeg udjela šećera.