Odlične vijesti

Tamna čokolada – ukusna poslastica koja je odlična je za zdravlje

Kakao i tamna čokolada sadrže vrijedne antioksidanse koji su vrlo važni za ljudsko zdravlje. Savršena je zamjena za nezdrave slatkiše. Donosimo ti 6 razloga zašto trebamo jesti tamnu čokoladu

ismael-trevino-sQSouGcgeVA-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Voliš li jesti čokoladu, onda će te zasigurno razveseliti informacija o tome kako je ona izuzetno korisna za tvoje zdravlje. Najveće zdravstvene prednosti ima tamna čokolada, koja obiluje brojnim nutrijentima.

Image
Čitaj deklaracije!

Šest 'zdravih' namirnica koje skrivaju puno više šećera no što misliš

Čokolada i kakao se dobivaju iz ploda stabla kakaovca i jedan su od najboljih izvora antioksidansa na svijetu. I brojne su studije potvrdile kako tamna čokolada pozitivno utječe na ljudsko zdravlje te da može smanjiti rizik od brojnih srčanih bolesti.

Voliš li jesti slatko, tamna čokolada savršena je zamjena za nezdrave slatkiše i delikatesna je poslastica nakon ručka. No važno je napomenuti da se s tamnom čokoladom ne smije pretjerivati. Dovoljno je da povremeno pojedeš jedno rebro tamne čokolade kako bi iskoristila sve njezine prednosti kojih je zaista mnogo, a neke od najvažnijih otkrivamo ti u nastavku.

Impresivna nutritivna vrijednost

Kvalitetna crna čokolada koja sadrži visok udio kakaa ima uistinu impresivne nutritivne vrijednosti. Sadrži dobru količinu topivih vlakana, a obiluje i vrijednim mineralima. Osim toga, tamna čokolada sadrži i druge nutrijente od kojih se najviše ističu:

  • Željezo
  • Magnezij
  • Bakar
  • Mangan
  • Kalij, fosfor, cink i selen
  • Zdrave masnoće

100 grama tamne čokolade sadrži oko 600 kalorija te umjerenu razinu šećera, a upravo radi toga s konzumacijom treba biti umjeren.

Image
Foto: Unsplash

Snažan je izvor antioksidansa

Antioksidansi su vrlo važni za naš organizam jer se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice. Kakao pa i tamna čokolada sadrže vrijedne antioksidanse među kojima su najvažniji polifenoli, flavanoli i katehini.

Može poboljšati protok krvi i smanjiti krvni tlak

Flavanoli, antioksidansi koje čokolada sadrži, mogu stimulirati proizvodnju dušikovog oksida koji arterijama šalje signal za opuštanje što pak pozitivno utječe na protok krvi te tako smanjuje i krvni tlak. Brojne su studije pokazale da konzumacija tamne čokolade može poboljšati protok krvi te sniziti krvni tlak, iako su učinci u većini slučajeva blagi.

Image
Foto: Unsplash

Smanjuje rizik od srčanih bolesti

Konzumacija tamne čokolade može smanjiti rizik od nastanka brojnih srčanih bolesti, a studije su pokazale da kakao prah može smanjiti razinu lošeg kolesterola (LDL-a). Istovremeno, povećava se razina dobrog kolesterola (HDL-a). Naime, i kakao i tamna čokolada obiluju vrijednim antioksidansima koji neutraliziraju djelovanje štetnih slobodnih radikala. S obzirom na to da spojevi u tamnoj čokoladi mogu smanjiti razinu kolesterola, to u konačnici rezultira i manjim rizikom od srčanih bolesti. Studije su pokazale da su ovi učinci tamne čokolade prilično impresivni te kod pojedinaca mogu donijeti zaista veliko poboljšanje.

Image
Foto: Unsplash

Štiti kožu od štetnog djelovanja sunčevih zraka

Bioaktivni spojevi u tamnoj čokoladi izvrsni su i za tvoju kožu. Želiš li na prirodan način zaštititi svoju kožu od štetnih sunčevih zraka, posegni za tamnom čokoladom. Naime, upravo flavonoli – antioksidansi iz čokolade – štite kožu od oštećenja, poboljšavaju protok krvi te hidratiziraju kožu. Istraživanja su pokazala da osobe koje redovno konzumiraju tamnu čokoladu imaju zdraviju i ljepšu kožu te manji rizik od nastanka oštećenja uzrokovanih sunčevim zrakama.

Image
Foto: Unsplash

Čuva zdravlje mozga

Još jedna odlična beneficija tamne čokolade je ta da može popraviti kognitivne funkcije. Provedene studije pokazale su da antioksidansi koje čokolada i kakao sadrže pozitivno utječu na pamćenje, ali i doprinose boljem raspoloženju te štite imunološki sustav. Pokazalo se da  konzumacija kakaa može značajno poboljšati kognitivne funkcije kod starijih osoba s mentalnim oštećenjima. Kakao sadrži i stimulativne tvari kao što su kofein i teobromin, pa bi i to mogao biti razlog koji doprinosi poboljšanju funkcija mozga.

Image
Foto: Unsplash