Kako postići idealnu tjelesnu težinu?

Ključni savjeti koje trebaš slijediti želiš li smršavjeti

Otkrivamo ti 5 savjeta koje trebaš uvrstiti u svoju svakodnevnu rutinu ako se želiš riješiti viška kilograma

alan-ko-YJnM4HuKB1A-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Postizanje idealne tjelesne težine proces je koji iziskuje vrijeme, strpljenje i upornost. Osim zdravog načina prehrane te fizičke aktivnosti odnosno vježbanja, mnoštvo je i drugih fakotra koji mogu doprinijeti zdravom mršavljenju.

Image
Pomoć iz prirode

Ovaj čaj pomoći će ti kod mršavljenja i ojačati imunitet

I liječnici i nutricionisti savjetuju izbjegavanje radikalnih dijeta koje promoviraju izgladnjivanje jer one nisu dobre za zdravlje i ne donose dugoročne rezultate. Da bismo postigli zdravu tjelesnu težinu, moramo promijeniti svoje svakodnevne navike.

Zdrav način života je najbolji izbor, a uključuje zdrave i kvalitetne namirnice uz pomoć kojih je moguće skinuti višak kilograma. Osim same prehrane, važno je u svoju svakodnevicu uvrstiti i neke druge zdrave navike. Kod mršavljenja od velike pomoći mogu biti i određeni savjeti te trikovi koji su vrlo jednostavni, a donose rezultate te ih svatko može uključiti u svoju rutinu. Neke od najvažnijih savjeta koje trebaš poslušati želiš li se riješiti viška kilograma donosimo u nastavku.

Jedi manje obroke, ali češće

Preskakanje obroka loš je izbor za zdravlje i dovest će te do toga da ćeš dan završiti gladna pa ćeš prije odlaska na spavanje vjerojatno pojesti sve što ti dođe pod ruku. Ta navika vrlo je loša pa je bolje u toku dana jesti redovito. Svoje obroke podijeli na tri glavna obroka i dva međuobroka i na taj način nećeš biti gladna, a tvoj će metabolizam stalno biti 'zaposlen'. Uz sebe uvijek imaj i neku zdravu grickalicu ili voće za kojim ćeš moći posegnuti kada te uhvati glad.

shimmer fallback

Smanji unos rafiniranih ugljikohidrata

Želiš li smršavjeti, ne trebaš u potpunosti izbaciti ugljikohidrate iz svoje prehrane, no nastoj smanjiti unos loših odnosno rafiniranih ugljikohidrata kao što su bijeli kruh, riža, slastice i tjestenina. Zamijeni ih cjelovitim namirnicama poput integralnih žitarica koje sadrže dobre ugljikohidrate koji su puno bolji i zdraviji izbor.

shimmer fallback

Reci 'ne' brzoj hrani

Brza, to jest junk hrana jako je loša za zdravlje i nema nikakvu nutritivnu vrijednost, već samo prazne kalorije koje izazivaju debljanje. Takve namirnice izazivaju nagle skokove i padove šećera u krvi te sadrže brojne umjetne dodatke koji su loši za zdravlje generalno.

shimmer fallback

Jedi više proteina, zdravih masnoća i povrća

Jako je važno što jedeš u toku dana, a svaki tvoj obrok trebao bi uključivati namirnice koje će organizam opskrbiti proteinima, zdravim masnoćama, vlaknima i vitaminima. Proteini se nalaze u mesu i ribi, ali i u mahunarkama, jajima te u mliječnim proizvodima. Osim proteina, vrlo je važno u prehranu uvrstiti i zdrave masnoće. Dobar izvor zdravih masnoća su ulja poput  maslinovog i kokosovog, avokado, te neke vrste riba. Također, svaki tvoj obrok trebao bi uključivati i neku vrstu povrća, a za mršavljenje je najbolje zeleno lisnato povrće koje obiluje vitaminima.

shimmer fallback

Pokreni se

Fizička aktivnost nužna je za postizanje idealne tjelesne težine, ali i za održavanje dobrog zdravlja. Osim klasičnog vježbanja i treninga, fizički aktivna možeš biti i na brojne druge načine. Nastoj u toku dana što više se kretati – hodaj do posla, umjesto lifta uvijek biraj stepenice i svakih sat vremena se makni od radnog stola i prošeći. Osim toga, vrlo je važno i što više boraviti u prirodi i na svježem zraku. Dobar izbor za mršavljenje su i aktivnosti poput trčanja, bicikliranja te plivanja.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.