Koje su prednosti vođenja dnevnika prehrane?
Dnevnik prehrane ustvari je vrlo koristan alat i odličan je izbor za mijenjanje prehrambenih navika, a nutricionisti ga redovito koriste. Ideja vođenja takvog dnevnika je da zapišemo sve što konzumiramo tijekom dana (hranu i piće), a idealno bi bilo zabilježiti i emocije koje pritom proživljavamo.
"Dnevnik prehrane može pružiti neprocjenjive informacije o tome kako hrana utječe na naše raspoloženje, metabolizam, energiju i druge stvar", otkrio je nutricionistički stručnjak Rhian Stephenson za Vogue.
Važno je imati na umu da proces vođenja dnevnika prehrane nije praćenje unosa kalorija. To je sjajan alat koji nam pomaže da prepoznamo prepreke koje nas možda sprečavaju u postizanju osobnih ciljeva vezanih uz zdravlje te da naučimo malo više o vlastitim prehrambenim navikama. Uz to, dnevnik prehrane omogućava nam da pratimo unos važnih prehrambenih parametara poput vlakana, proteina, masti, šećera, itd.
Konzumacija raznolikih namirnica biljnog podrijetla vrlo je važan zdravstveni cilj koji preporučuju i stručnjaci, a dnevnik prehrane pomaže nam da shvatimo koliko voća, povrća, bilja, začina, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica unosimo svaki dan. Također nam pomaže osigurati da jedemo odgovarajuće proteine i vlakna – nutrijente koji su neophodni za zdravlje crijeva i našu opću dobrobit.
Kako ističu stručnjaci, ljudi često misle da jedu zdravo, no tek im vođenje dnevnika daje stvaran uvid u ono što jedu i je li hrana koju konzumiraju uistinu dobra za njihovo zdravlje.