PREMA MIŠLJENJU NUTRICIONISTA

Ova jednostavna navika može značajno poboljšati tvoju prehranu

Dnevnik prehrane je vrlo koristan alat i odličan je izbor za mijenjanje prehrambenih navika, a nutricionisti ga redovito koriste

Kako voditi dnevnik prehrane
Foto: Pexels

Bilo da riječ o svakodnevnoj šetnji ili jutarnjoj meditaciji, ponekad male, jednostavne navike mogu značajno popraviti kvalitetu naše svakodnevice. Jedan od najučinkovitijih savjeta koje nutricionisti, ali i brojni zdravstveni stručnjaci često daju ljudima koji žele poboljšati svoje prehrambene navike je vođenje dnevnika prehrane.

Image
Uz nekoliko navika do vitke linije

Želiš zadržati svoju idealnu težinu? Usvoji ovih 8 prehrambenih navika

Koje su prednosti vođenja dnevnika prehrane?

Dnevnik prehrane ustvari je vrlo koristan alat i odličan je izbor za mijenjanje prehrambenih navika, a nutricionisti ga redovito koriste. Ideja vođenja takvog dnevnika je da zapišemo sve što konzumiramo tijekom dana (hranu i piće), a idealno bi bilo zabilježiti i emocije koje pritom proživljavamo.

"Dnevnik prehrane može pružiti neprocjenjive informacije o tome kako hrana utječe na naše raspoloženje, metabolizam, energiju i druge stvar", otkrio je nutricionistički stručnjak Rhian Stephenson za Vogue.

Važno je imati na umu da proces vođenja dnevnika prehrane nije praćenje unosa kalorija. To je sjajan alat koji nam pomaže da prepoznamo prepreke koje nas možda sprečavaju u postizanju osobnih ciljeva vezanih uz zdravlje te da naučimo malo više o vlastitim prehrambenim navikama. Uz to, dnevnik prehrane omogućava nam da pratimo unos važnih prehrambenih parametara poput vlakana, proteina, masti, šećera, itd.

Image
Foto: Pexels

Konzumacija raznolikih namirnica biljnog podrijetla vrlo je važan zdravstveni cilj koji preporučuju i stručnjaci, a dnevnik prehrane pomaže nam da shvatimo koliko voća, povrća, bilja, začina, orašastih plodova, sjemenki i cjelovitih žitarica unosimo svaki dan. Također nam pomaže osigurati da jedemo odgovarajuće proteine i vlakna – nutrijente koji su neophodni za zdravlje crijeva i našu opću dobrobit.

Kako ističu stručnjaci, ljudi često misle da jedu zdravo, no tek im vođenje dnevnika daje stvaran uvid u ono što jedu i je li hrana koju konzumiraju uistinu dobra za njihovo zdravlje.

Kako voditi dnevnik prehrane?

Vođenje dnevnika prehrane ne treba biti komplicirano, dovoljno je svakodnevno zapisati ono što smo taj dan konzumirali. Međutim, Stephenson ističe da bismo trebali obratiti pažnju na sljedeće stvari:

  • Unos šećera – to uključuje hranu koja je bogata šećerom i onu koja sadrži skriveni šećer
  • Alkohol i kofein – često konzumiramo previše kave ili alkohola, a da toga nismo svjesni
  • Grickalice – nezdrave grickalice loše utječu na naš mikrobiom
  • Emocije – hrana utječe na našu razinu energije i na naše raspoloženje pa nam svakodnevno bilježenje utjecaja kojeg određene namirnice imaju na to kako se osjećamo može pomoći da nešto promijenimo
  • Vrijeme obroka – može pomoći u kontroli žudnje, apetita i sitosti te općenito pridonijeti zdravlju crijeva.
Image
Foto: Unsplash

Dnevnik prehrane može se voditi u rokovniku ili u bilješkama na pametnom telefonu, sve ovisi o tome kakve su naše osobne preferencije. Uz to, postoje i određene platforme, programi i aplikacije koje nude vrlo korisne alate za vođenje dnevnika prehrane. Važno je voditi dnevnik svaki dan pa čak i vikendom, kaže Stephenson.

U konačnici, u hrani bismo trebali uživati, ali prehrana mora biti zdrava i uravnotežena. To je ključno za naše dugoročno zdravlje. Bilježenje onoga što jedemo može nam otvoriti oči, ali nam i pomoći da napravimo pozitivne promjene koje će koristiti našem zdravlju i općoj dobrobiti.

POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU