Teška vremena

Kako stres može utjecati na debljanje i naslage oko struka (i što učiniti s njim)

Kako bi se kilogrami lakše gubili vrlo je važno smanjiti količinu stresa koju osjećamo

profimedia-0147447123.jpg
Foto: Profimedia.hr

Živimo u toliko stresnim vremenima da je vrlo teško ostati smiren, a i spriječiti da stres utječe na nas. Strah za egzistenciju i zdravlje pojavili su se kao rezultat pandemije što znači da smo vrlo često u stresnim situacijama. Ako smo stalno pod stresom, u tijelu može doći do nakupljanja hormona koji se zove kortizol poznatiji kao "hormon stresa". Proizvodnja kortizola prirodan je proces, ali prevelika količina može biti pogubna za naše raspoloženje, emocije, ali i za naš izgled i nakupine na struku.

Image
Uistinu djeluju

Potvrdili znanstvenici: Ovo su najučinkovitiji trikovi za mršavljenje

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale u istraživanju su odlučili ispitati povezanost kortizola s masnim naslagama. Proučavali su vitke žene u predmenopauzi te otkrili da one s većom količinom stresa imaju najviše masnoće na trbuhu, kao i one koje imaju negativne osjećaje o sebi.

"Otkrili smo da su žene s većom količinom masnoća na trbuhu imale više negativnih raspoloženja i višu razinu stresa u životu", rekla je dr. Elissa S. Epel, voditeljica istraživanja. "Veća izloženost stresu ili osjetljivost na stres mogu objasniti pojačanu reaktivnost kortizola. Zauzvrat, izloženost kortizolu mogla je dovesti do nakupljanja veće masnoće na trbuhu", kaže dalje.

Kako spriječiti nakupljanje kortizola?

Jedan od načina na koji možemo smiriti tijelo i smanjiti kortizol je da smanjimo izloženost "plavom svjetlu", a to je svjetlost koja se emitira sa zaslona prijenosnih računala, telefona ili televizora. Istraživanje objavljeno u Njemačkoj otkrilo je da prekomjerna izloženost plavom svjetlu može povećati proizvodnju kortizola, a također može smanjiti melatonin što će poremetiti prirodne cikluse spavanja i buđenja, a znamo da je san od presudne važnosti, piše Fitandwell.

Mjesto za spavanje je također vrlo važno pa je kupovina nadmadraca jeftiniji način da krevet postane udoban, a difuzor može pomoći da zrak u prostoru postane opuštajući, mirisi poput lavande i kamilice mogu pomoći kod opuštanja. Kako bi se smanjio kortizol u tijelu važno je paziti na prehranu, ali moguće je napraviti još neke jednostavne stvari koje možeš pronaći u nastavku.

Hrana i stres

"Neka istraživanja sugeriraju da hrana poput čaja, čokolade i ribljeg ulja može sniziti kortizol. Ali takva su istraživanja obično mala i ne baš kvalitetna", kaže dr. Lin za Health.clevelandclinic. Teško da se može uravnotežiti razina kortizola dodavanjem inćuna na pizzu ili jedenjem čokolade, kaže ona. Ali kvalitetna prehrana može učiniti razliku.

shimmer fallback

Kortizol šalje poruke neurotransmiterima, a oni imaju važnu ulogu u raspoloženju. No kortizol nije jedini spoj koji utječe na njih. "Kako bi se stvorili neurotransmiteri trebaju postoji svi sastojci poput vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari", kaže dr. Lin. Najbolji način da se do njih dođe je uravnotežena prehrana puna povrća poput mediteranske prehrane, dodaje. "Zdrava prehrana temelj je za kontroliranje stresa", objasnila je liječnica.

Vježbanje i boravak u prirodi

Vježbanje je dobro za naše cijelo tijelo - od glave do pete. Stoga ne čudi da pomaže i kod ublažavanja stresa, odnosno smanjenju količinu kortizola. Istraživanja pokazuju da vježbanje može sniziti razinu kortizola kod starijih osoba i kod ljudi s velikim depresivnim poremećajem.

shimmer fallback

Vrijeme provedeno na otvorenom također je izvrstan način za snižavanje kortizola i smirivanje mozga. Poznato je da vrijeme provedeno u šumi ("šumsko kupanje") i udisanje šumskog zraka može smanjiti razinu kortizola odnosno stres.

Vježbe za um i tijelo

Iako možda nije ovo nisu vježbe o kojima primarno razmišljamo, vježbe poput joge, tai chija, qi gonga, meditacije svjesnosti i vježbe disanja mogu biti od velike pomoći kod smanjivanja stresa. Istraživanje je, na primjer, otkrilo da terapija smanjenja stresa zasnovana na pažnji može smanjiti kortizol i osjećaj stresa. A joga može smanjiti visoku razinu kortizola, otkucaje srca i krvni tlak.

shimmer fallback

"Što se tiče uklanjanja stresa, kortizol je samo jedan dio slagalice", dodaje dr. Lin. Niti jedna hrana ili tableta ne mogu dovesti do blažene smirenosti, ali zdrav izbor može omogućiti tijelu da se lakše nosi sa stresom.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.