Kako se riješiti ovisnosti o mobitelu u 5 koraka

Znaš li nekog tko je ovisan o mobitelu? Pa, najprije pogledaj u zrcalo

Kako se riješiti ovisnosti o mobitelu u 5 koraka

Da, sve smo mi ovisnice - o mobitelima. Uz njih više nismo same ni minutu. Stalno smo povezane s drugima putem društvenih mreža i taj osjećaj nam se sviđa. Ne vjeruješ? Probaj isključiti mobitel na dva sata i promatraj kako ćeš se osjećati i koliko će ti puta nesvjesno doći da baciš oko na Facebook ili Instagram. Vjerovala ili ne, ovisnost o mobitelu nešto je što dokazano postoji pa čak i među djecom. Biti bez mobitela pa makar i na kratko dokazano u našem tijelu budi stres, baš kao u slučaju uskraćivanja kod svake druge ovisnosti. Anksioznost koja pri tome nastaje ima i stručno ime: . No, kako si pomoći? Evo nekoliko savjeta kako se riješiti ove ovisnosti modernog doba.

Image1. Ugasi zvukove za obavijesti

Neka mobitel što više vremena bude stišan jer će ti stalni zvukovi odvlačiti pažnju od onog što trenutačno radiš.

2. Vrijeme bez mobitela, zone bez mobitela

Odredi dijelove dana u kojima ne koristi mobite l- na primjer, iza 22 sata ili ujutro prije 9, upozori na to svoje poslovne kolege i članove obitelji i drži se svoje odluke. Neka neke zone u tvom domu budu zone u kojima nećeš koristi mobitel. Bilo bi najbolje da je to spavaća soba, jer je ionako dokazana štetnost korištenja mobitela prije spavanja.

Image3. Vrati u svoj život budilicu i ručni sat

Ove će ti napravice pomoći da manje koristiš mobitel. Naime, ako koristimo mobitel kao alarm za buđenje, vrlo često ćemo nakon što smo ugasile zvuk provesti još minute i minute u krevetu provjeravajući što ima novo na društvenim mrežama - i to prije jutarnje kave.

4. Aplikacije protiv ovisnosti

U međuvremenu postoje i posebne aplikacije koje možeš skinuti, a koje su osmišljene tako da ti pomognu u tvojem pokušaju da život ponovno vratiš u kontrolu. Takve aplikacije na primjer obavještavaju te kad see predugo koristiš mobitelom. Roditelji mogu pomoću takvih aplikacija pratiti koliko im dijete provodi vremena na internetu.

Image5. Odrekni se neke društvene mreže ili aplikacije

Da, ovo je možda najteži korak, ali mnogi koji su uspjeli kunu se da je upravo podiglo kvalietteu njihova života. Razmisli samo koliko ćeš dobiti vremena koje sada gubiš na listanje tuđih fotki i čitanje objava koje te zapravo uopće ne zanimaju. Isto tako, za komunikaciju s drugima jedna je aplikacija sasvim dovoljna, što ih više imaš, to ćeš manje biti fokusirana i gubiti više energije. Vrijedi probati.