Višak kilograma

Muke po slatkom: Kako se jednostavno odviknuti od šećera?

Najveću opasnost za naše tijelo imaju dodani šećeri u prerađenoj hrani i zato ih je važno smanjiti na minimum

icons8-team-NtwdMDylfTw-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Konzumiranje prevelikih količina šećera jedna je od najgorih stvari koje možemo učiniti svom tijelu. Iako šećer stvara one okuse koje obožavamo ipak je važno razmisliti i smanjiti unos na najmanju moguću mjeru. Dokazano je da šećer doprinosi razvoju pretilosti i dijabetesu tipa 2, bolestima srca, razvoju raka, ali i propadanju zuba.

Image
Granice su važne

Tijelo treba predah: Znakovi da konzumiraš previše šećera

Iako se šećer prirodno nalazi u hrani poput voća i povrća, ova vrsta šećera slabo utječe na razinu šećera u krvi i smatra se vrlo zdravom. No, ne smijemo zaboraviti da voće i povrće također sadrže puno zdravih vitamina i minerala, a najveću opasnost imaju dodani šećeri u prerađenoj hrani.

Kako bismo se pobrinuli za svoje zdravlje i dugoročno se osjećali bolje, važno je smanjiti šećer na minimum. Uz sljedeće korak bit će puno lakše odreći se slatkih okusa, a nemoj zaboraviti da se nakon uživanja u nekom slatkom komadu čokoladne torte ili sladoledu samo i dalje nastaviš pridržavati ovih jednostavnih koraka.

  • Smanji količinu šećera u svim napicima ili obrocima koje konzumiraš tijekom dana. Bilo bi najbolje odmah prepoloviti šećer u obrocima i napicima poput žitarica, palačinki, kave, čaja ili bilo čega drugog što konzumiraš. Ovo je prvi korak u tvom odvikavanju od šećera.
  • Zamijeni sokove i gazirana pića s vodom. Ova prirodna tekućina je najbolja za naše zdravlje, ali ako povremeno želiš popiti neki sok ipak je bolje da se odlučiš na varijantnu s manjom količinom šećera.
  • Jedi svježe, smrznuto, suho ili konzervirano voće. Kada biraš konzervirano voće onda odaberi ono koje je u vodi ili u prirodnom sok. Prije konzumiranja konzerviranog voća ocijedi tekućinu u kojoj se nalazilo.
  • Usporedi što piše na etiketama različitih namirnica i odaberi proizvode s najmanjom količinom dodanih šećera. Mliječni i voćni proizvodi sadržavat će neke prirodne šećere, a dodani se mogu prepoznati na popisima.
  • Dodaj voće u svoju prehranu. Umjesto dodavanja šećera žitaricama ili zobenim pahuljicama, u omiljeni doručak dodaj svježe voće (banane, trešnje ili jagode) ili suho voće (grožđice, brusnice ili marelice).
  • Smanji količinu šećera u slasticama. Kad pečeš kolač, kekse ili nešto slično obavezno smanji količinu šećera. Bilo bi najbolje da se količina smanji od jedne trećine do polovice. Uskoro nećeš ni primijetiti da postoji razlika u odnosu na originalni recept.
  • Pokušaj s ekstraktima. Umjesto dodavanja šećera u recepte, koristi ekstrakte poput badema, vanilije, naranče ili limuna.
  • Kako vrijeme prolazi zamijeni šećer u potpunosti s drugima začinima i poboljšat ćeš okuse. Isprobaj đumbir, cimet ili muškatni oraščić.

Ovi odlični savjeti Američkog udruženja za bolesti srca jako su jednostavni i već u idućim satima možemo početi sa smanjivanjem unosa šećera. Naše srce i cijelo tijelo bit će nam zahvalni, a mogao bi se smanjiti i broj na kućnoj vagi.