Znanstveno dokazano

Želiš se riješiti sala na trbuhu? Ovo je najbolja prehrana

Svima koji pokušavaju skinuti kilograme, jedno je zajedničko - želja za vitkim strukom i ravnim trbuhom

pexels-monstera-6311664.jpg
Foto: Pexels

Kako bi to imala vitak struk i ravan trbuh, nije dovoljno samo vježbati, već treba prilagoditi i prehranu. Prvi je korak izbaciti iz kuhinje, hladnjaka pa čak i susjedine kuhinje, ako situacija to zahtijeva, šećer, alkohol i kruh. Pišem ovo dok jedem čokoladni namaz na žlicu. I baš zato kažem - nužno je ukloniti iz dosega sve ono čemu ne možeš odoljeti, a ne radi u tvoju korist.

No, to nije dosta. Istina, puno će pomoći i već nakon tjedan dana apstinencije od slatkiša, vaga će ti tepati, koža postati čišća, a odjeća komotnija. No, to je tek prvi korak na putu do ravnog trbuha i vitkog struka.

shimmer fallback

Nisu sve dijete učinkovite na ovom polju, no jedna dokazano je. Nutricionistkinja i autorica knjige Fit Healthy Momma, Courtney D'Angelo preporuča keto prehranu upravo za skidanje sala s trbuha. "Keto prehrana obiluje proteinima i cjelovitim, neprerađenim namirnicama koje su bogate nutrijentima. Također, obiluje topivim vlaknima koji ti pomažu skinuti masnoće s trbuha te, što je najvažnije, spriječiti da se one vrate", otkriva za portal Eat This, Not That D'Angelo.

Image
Batch cooking by Ivana

Brzo i zdravo kuhati te gubiti kilograme? Keto batch cooking je idealan za to

"Visokoproteinska prehrana pomaže kod skidanja sala s trbuha. Oko 30 posto kalorija dobivaš iz proteina, a u keto režimu konzumiraš puno visokoproteinskih namirnica poput ribe, jaja, orašastih plodova i mliječnih proizvoda. Studija pokazuje da ljudi koji se ovako hrane imaju manje abdominalnih masnoća", dodaje nutricionistkinja za spomenuti portal.

shimmer fallback

Studija o kojoj govori objavljena je 2020. u časopisu Frontiers in Psysiology. Provedena je na skupini pretilih žena koje su četiri tjedna bile na keto režimu. Nakon četverotjedne keto prehrane opseg struka smanjio im se za četiri centimetra, a bokova za 2,5 centimetara. Druga studija, objavljena u časopisu The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism pokazala je da se najviše abdominalne masnoće skida upravo keto prehranom. Pretili pacijenti, njih 20, upravo su ovim prehrambenim režimom otopili salo oko trbuha i oko abadominalnih organa.

Keto prehrana sastoji se od namirnica s visokim udjelom masti te s visokim udjelom proteina, a oskudijeva namirnicama bogatim ugljikohidratima. Vrijedi probati, zar ne?

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.