OSTVARI ŠTO SI ZACRTALA

Odlučila si više vježbati? Evo kako ćeš se u novoj godini doista držati svoje odluke

Jedna od najčešćih novogodišnjih odluka odnosi se na to da ćemo skinuti višak kilograma i više vježbati, no upravo se ovih odluka na kraju rijetko tko drži. Uz ovih 5 trikova postići ćeš svoje fitnes ciljeve i do ljeta se dovesti u formu

profimedia-0114009676.jpg
Foto: Profimedia.hr

Vrijeme je novogodišnjih odluka, a mnoge od njih odnose se na naše zdravlje. Tako mnogi odluče da će u novoj godini zdravije jesti, prestati pušiti te da će se napokon upisati u teretanu. Nažalost, sudbina mnogih novogodišnjih odluka je takva da ostanu samo naše želje - čak četvrtina njih past će u vodu već u veljači, a otprilike oko polovice održat će se u nekoj mjeri i nakon siječnja.

Image
SAVJETI NUTRICIONISTA

Želiš se hraniti zdravije? Počni s ovim malim koracima koji će te dovesti do uspjeha

Prema istraživanju, potrebno je 66 dana da nam neko novo ponašanje uđe u naviku, zato je ključno ostati dosljedan svojim odlukama prva 2 mjeseca i nakon toga sve bi trebalo biti mnogo lakše.

Postoji tikovi uz s pomoću kojih imaš veće šanse da tvoje novogodišnje odluke koje se tiču vježbanja doista i provedeš te da onda ljeto dočekaš u dobroj formi. Ovih ti 5 savjeta mogu biti od velike pomoći:

Važan je prvi korak

Ako si dosad slobodno vrijeme uglavnom provodila na kauču ispred televizora, ključno je osmisliti kako ćeš točno početi trenirati u siječnju. Umjesto da 'skočiš u vodu', bolje je početi manjim koracima. Na primjer, ako si odlučila u novoj godini početi trčati, odaberi rutu od najviše 2 kilometra ili čak samo brzu šetnju, što je sasvim dovoljno za početak. Ako je tvoja novogodišnja odluka da ćeš se upisati u teretanu, najprije nabavi udobnu odjeću za vježbanje u kojoj ćeš se osjećati ugodno i kreni s najjednostavnijim vježbama. Najvažnije je ne postaviti si nemoguće ciljeve koji bi te mogli brzo demotivirati.

Image
Foto: Pexels

Razradi svoj plan

Odredi koji je tvoj cilj i kojem ćeš ga roku postići. Neka tvoj cilj bude realističan i najbolje da se sastoji od više manjih koraka – na primjer, umjesto da odlučiš skinuti 20 kilograma do ljeta, postavi si kao cilj skidanje 1 kilograma mjesečno. Budeš li si postavila realistične ciljeve, imaš puno više šanse da ih i ostvariš. Također, budi spreman na neočekivane prepreke, kao što su ozljede ili bolesti radi kojih ćeš morati vježbanje staviti na pauzu, ali bitno je nastaviti gdje si stala čim opet budeš bolje.

Promjeni svoj životni stil

Biti u formi i popraviti svoju kondiciju svakako su dobri novogodišnji ciljevi, ali bi trebala razmišljati dugoročnije – naime, o promjeni načina života. To uključuje jednostavne stvari poput hidratacije, biranje stepenica umjesto lifta ili nekoliko minuta jutarnjeg razgibavanja. Uključiti treninge u takav životni stil osjećat ćeš kao prirodni idući korak ka zdravijem načinu života. Također, ako vježbanje bude dio šire slike, manja je vjerojatnost da ćeš odustati.

Pronađi partnera za vježbanje

U dvoje je uvijek lakše – i zabavnije. Bilo da je riječ o tvom partneru, kolegici ili mami, pronađi osobu koja si je probavila iste novogodišnje ciljeve pa krenite u to zajedno. Osim što ćete motivirati jedno drugo, imate veću šansu da se držite svoje odluke jer ćete osjećati obavezu ne iznevjeriti drugu osobu – ovo su, naime, dokazala brojna istraživanja. Također, dobra je ideja nabaviti psa jer ćete tvoj četveronožni prijatelj prisiliti na više kretanja – i to svakodnevnog. Jedno je istraživanje pokazalo da osobe koje imaju psa dnevno naprave minimalno 3 tisuće koraka više, što definitivno nije zanemarivo.

Image
Foto: Pexels

Nagradi se

Iako bismo svi voljeli odmah vidjeti rezultate svoga truda, ništa se neće dogoditi preko noći. Kad jednom kreneš vježbati i zdravo se hraniti, trebat će proći oko 2 mjeseca prije nego što uočiš promjene u ogledu. Zato, u međuvremenu možeš uvesti svoj sustav nagrada. Proslavi svaki uspjeh i nagradi samu sebe za svoj trud i upornost. Na taj ćeš način biti još motiviranija nastaviti dalje prema svom cilju. Naime, nagrade na mozak djeluju izuzetno pozitivno jer oslobađaju dopamin, hormon sreće. Odaberi nagrade koje te vesele, a koje neće biti u kontradikciji s tvojim novim životnim stilom – umjesto komada torte ili dana pred televizorom, odaberi zabavni izlet, novi komad odjeće ili se počasti masažom.

POGLEDAJ VIDEO: VJEŽBAJ PILATES KOD KUĆE