Kako razlikovati prehladu od alergije

Kako znati je li prehlada ili gripa? Kako ih uopće možemo razlikovati, kad su simptomi gotovo identični? Pitale smo Moranu Kosanović – Bajić, spec. pulmologije

_DSC2300.jpg
Foto: Bojan Zibar

Razne bakterije, virusi i alergeni mogu uzrokovati respiratorne simptome. Svaki udah sadrži mješavinu svega toga i druge nadražujuće tvari poput dlake kućnih ljubimaca, onečišćenja i plijesni.

Nos, grlo i dišni putovi prekriveni su sluznicama, prirodnim tjelesnim barijerama, koje otkrivaju, identificiraju i eliminiraju sve nadražujuće tvari i mikroorganizme. Reakcije poput kašljanja ili kihanja prirodni su način tijela da izbaci loše stvari.

Image
Pitali smo stručnjaka

Kako prirodnim putem ublažiti simptome alergije

Budući da u zraku koji ima toliko stranih čestica, teško je pronaći krivca kada su u pitanju respiratorni simptomi poput kašlja. Stoga je potrebno razlikovati simptome alergije i prehlade.

Kada se zarazite virusom koji uzrokuje prehladu, imunološki sustav koji brani tijelo od mikroorganizama, pokreće odgovor. Virusi koji uzrokuju prehladu su zarazni, šire se aerosolom kada netko kihne, zakašlje ili tijekom govora ukoliko su govornici na udaljenosti manjoj od jednog metra. Simptomi mogu trajati ukupno dva do tri tjedna, a prezentiraju se glavoboljom, često povišenom tjelesnom temperaturom, malaksalosti, bolovima u mišićima i zglobovima, začepljenim nosom i ponekad kašljem.

Image
Foto: Bojan Zibar

S alergijskim reakcijama je sasvim druga priča, uzrokovane su pretjerano aktivnim imunološkim sustavom. Alergijska reakcija se događa kada imunološki sustav identificira tvar u zraku koja je obično bezopasna kao opasna. Reagira na tu tvar, ili alergen, oslobađanjem histamina i leukotriena što dolazi do kaskadne reakcije. Za razliku od prehlade, alergije nisu zarazne, iako su nasljedne, stoga neki ljudi obiteljski imaju sklonost. Simptomi alergije traju puno duže od prehlade, cijelu sezonu cvatnje ili čak tijekom cijele godine.

Liječenje je sasvim različito, no svakako je potrebno potražiti liječničku pomoć. Alergije se liječe antihistaminicima, lijekovima koji sprečavaju otpuštanje tvari koje izazivaju burnu imunološku reakciju. Dok se liječenje obične prehlade liječi protuupalnim lijekovima, obilnom rehidracijom i ukoliko je potrebno antibioticima po preporuci liječnika.

SIMPTOMIPREHLADAALERGIJA
TEMPERATURAdane
GLAVOBOLJArijetkočesto
BOLOVIprisutnine
OPĆA SLABOSTblagane
ISCRPLJENOSTblagane
ZAČEPLJENOST NOSAdada
KIHANJErijetkočesto
GRLOBOLJAprisutnane
KAŠALJdarijetko
NELAGODA U PRSIMArijetkoponekad
KOMPLIKACIJEupala sinusa i bronhitis, upala uha, rijetko upala plućaastma, nosna polipoza, bakterijska superinfekcija
LIJEČENJEsimptomatsko i antibioticiantihitsaminici
POJAVNOSTpovremenoponavljano sezonski

Morana Kosanović – Bajić, spec. pulmologije.