Savjeti nutricionista

Koliko je pržena hrana uistinu loša? Možeš je učiniti zdravijom uz ove trikove

Pržena hrana je nezdrava i bogata kalorijama ako se prži u nezdravim masnoćama i uljima, no postoje određeni trikovi koji je mogu učiniti zdravom. Tajna je u načinu pripreme, ali i u odabiru prave masnoće

pexels-pixabay-60616.jpeg
Foto: Pexels

Utjecaj pržene hrane na zdravlje

Bez obzira na to da li često jedeš prženu hranu ili pak samo povremeno uživaš u pomfritu, u nastavku doznaj kako to utječe na tvoje zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pexels

Rizik od srčanih bolesti

Provedena su brojna istraživanja o utjecaju pržene hrane na bolesti kardiovaskularnog sustava, a rezultati su prilično konfuzni. Ipak, najnovija studija iz 2021. godine baca novo svjetlu na tu tematiku. Pokazano je da je kod osoba koje redovito konzumiraju prženu hranu veća vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti, u usporedbi s onima koji je ne jedu ili je jedu u ograničenim količinama. Također, studija je pokazala i da su te osobe izloženije većem riziku od moždanog udara ili zatajenja srca. Autori ove studije ističu kako velike količine prehrambenih masnoća i trans-masnih kiselina mogu biti glavni uzroci za veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, kod prženja hrane na visokim temperaturama nastaju spojevi koji potiču upale i oksidativni stres u našem organizmu.

Rizik od dijabetesa tipa 2

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pržena hrana potiče debljanje, a povećana tjelesna težina otežava tijelu da pravilno koristi inzulin. Nadalje, dolazi i do povećanja razine šećera u krvi. Pržena hrana je izuzetno kalorična pa njome unosimo više energije nego nam je potrebno. Ako tvoju prehranu, osim pržene hrane, čine i druge nezdrave namirnice poput rafiniranih ugljikohidrata, crvenog i prerađenog mesa, rizik od razvoja dijabetesa je još veći.

Image
Foto: Pexels

Rizik od raka

Neke studije su pokazale da kuhanje odnosno prženje hrane na visokim temperaturama može potaknuti proizvodnju potencijalno kancerogenih spojeva – akrilamida. Dakle, prema toj teoriji, pržena hrana može uzrokovati rak. Ipak, stručnjaci ističu da je potrebno napraviti dodatna istraživanja da bi ta teorija mogla biti potvrđena. Dakle, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je pržena hrana okidač za razvoj raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
2/3