Savjeti nutricionista

Koliko je pržena hrana uistinu loša? Možeš je učiniti zdravijom uz ove trikove

Pržena hrana je nezdrava i bogata kalorijama ako se prži u nezdravim masnoćama i uljima, no postoje određeni trikovi koji je mogu učiniti zdravom. Tajna je u načinu pripreme, ali i u odabiru prave masnoće

pexels-pixabay-60616.jpeg
Foto: Pexels

Malo tko ne voli prženu hranu. Ukusna je, hrskava i slasna. Ipak, mnogi je izbjegavaju jer je nezdrava i potiče nakupljanje kilograma. I nutricionisti ističu kako pržena hrana ne bi trebala biti dio uravnotežene i zdrave prehrane, odnosno njezinu konzumaciju trebali bismo svesti na minimum.

Image
Vodič kroz visokoproteinsku prehranu

Prehrana s visokim udjelom proteina je u trendu - kome je zapravo potrebna?

Problem je u tome što hrana prilikom prženja upija mnogo ulja te tako postaje prilično kalorična. Nadalje, namirnice koje pržimo najčešće su bogate ugljikohidratima i često ih tijekom obroka kombiniramo s drugim, isto ne baš tako zdravim namirnicama, a sve to negativno može utjecati na tjelesnu težinu i na zdravlje.

Image

Izvor: Giphy

Ipak, nije sve tako crno. Ako si i sama ljubitelj pržene hrane, za tebe imamo i dobre vijesti. Naime, nutricionisti otkrivaju kako je pržena hrana zapravo jako široka kategorija, a njezin utjecaj na naše zdravlje može ovisiti o puno različitih čimbenika – vrsti ulja koje koristimo, temperaturi prženja, učestalosti konzumacije takve hrane, itd.

Utjecaj pržene hrane na zdravlje

Bez obzira na to da li često jedeš prženu hranu ili pak samo povremeno uživaš u pomfritu, u nastavku doznaj kako to utječe na tvoje zdravlje.

Image
Foto: Pexels

Rizik od srčanih bolesti

Provedena su brojna istraživanja o utjecaju pržene hrane na bolesti kardiovaskularnog sustava, a rezultati su prilično konfuzni. Ipak, najnovija studija iz 2021. godine baca novo svjetlu na tu tematiku. Pokazano je da je kod osoba koje redovito konzumiraju prženu hranu veća vjerojatnost od razvoja srčanih bolesti, u usporedbi s onima koji je ne jedu ili je jedu u ograničenim količinama. Također, studija je pokazala i da su te osobe izloženije većem riziku od moždanog udara ili zatajenja srca. Autori ove studije ističu kako velike količine prehrambenih masnoća i trans-masnih kiselina mogu biti glavni uzroci za veći rizik od kardiovaskularnih bolesti. Nadalje, kod prženja hrane na visokim temperaturama nastaju spojevi koji potiču upale i oksidativni stres u našem organizmu.

Rizik od dijabetesa tipa 2

Pržena hrana potiče debljanje, a povećana tjelesna težina otežava tijelu da pravilno koristi inzulin. Nadalje, dolazi i do povećanja razine šećera u krvi. Pržena hrana je izuzetno kalorična pa njome unosimo više energije nego nam je potrebno. Ako tvoju prehranu, osim pržene hrane, čine i druge nezdrave namirnice poput rafiniranih ugljikohidrata, crvenog i prerađenog mesa, rizik od razvoja dijabetesa je još veći.

Image
Foto: Pexels

Rizik od raka

Neke studije su pokazale da kuhanje odnosno prženje hrane na visokim temperaturama može potaknuti proizvodnju potencijalno kancerogenih spojeva – akrilamida. Dakle, prema toj teoriji, pržena hrana može uzrokovati rak. Ipak, stručnjaci ističu da je potrebno napraviti dodatna istraživanja da bi ta teorija mogla biti potvrđena. Dakle, ne može se sa sigurnošću tvrditi da je pržena hrana okidač za razvoj raka.

Kako prženu hranu učiniti zdravijom?

Prema mišljenju nutricionista, najgora je pržena hrana iz restorana jer se tamo najčešće koriste hidrogenizirana ulja koja loše utječu na ljudsko zdravlje i faktor su rizika brojnih bolesti.  

Image
Foto: Unsplash

Dobra je vijest je da se ne moraš odreći svojih omiljenih hrskavih poslastica. Uz nekoliko pravih trikova, prženu hranu možeš učiniti zdravijom, a u nastavku ti otkrivamo nekoliko korisnih savjeta.

Odaberi pravo ulje

Za zdravo prženje, nutricionisti preporučaju da koristiš ulja od avokada, repice ili pak suncokretovo ulje. Ta ulja su puno zdravija alternativa klasičnom biljnom ulju, a sadrže i zdrave masnoće koje su dobre za tvoje srce.

Izbjegavaj pohane namirnice

Pržena hrana je kalorična sama po sebi, a ako je još i pohana, to su dodatne kalorije pa probaj izbjeći pohane namirnice. Što više krušnih mrvica ili brašna koristiš, to će tvoja hrana upiti više ulja, ističu nutricionisti.

Isprobaj plitko ili kratko prženje

Tvoj obrok će biti puno zdraviji ako samo kratko popržiš namirnice u malo masnoće. Možeš u tavi kratko ispržiti hranu samo kako bi dobila boju i hrskavost i zatim je do kraja ispeći u pećnici. Dobar izbor je i najprije skuhati hranu te je samo kratko popržiti na ulju.