Kako pronaći unutarnji mir u ovim izazovnim vremenima?

Unutarnji mir je najveće dobro koje možeš imati. Važnije od svih materijalnih stvari

Kako pronaći unutarnji mir u ovim izazovnim vremenima?

Biti zatvorena unutar četiri zida i nije tako strašno, kada znaš da je to nužno kako bismo svi zajedno stali na kraj virusu koji je uvelike utjecao na dinamiku cijelog svijeta, malo nam svima poremetio planove. Sjediti u kući ili stanu najmanje je što svatko od nas može učiniti. No, kad se "svladaš fizički", um počinje divljati.

Image

Meditacija: Trik za bolji fokus i koncentraciju


Po glavi ti se roji bezbroj misli, jedna prati drugu... što ako se razboliš, što ako ti se razbole roditelji, baka, djed, što ako ti poslodavac smanji plaću, što ako ostaneš bez posla i još bezbroj "što ako" um može smisliti dok sjediš na svom kauču i čekaš da ovo sve prođe.

No, to je ono što ti najmanje treba u ovom trenutku. Od straha nema nikakve koristi, a i često se pokaže da je bio neutemeljen. Važno je ojačati imunitet, a kako bi to postigla, zabrinutost, anksioznost i strahove moraš svesti na minimum kako bi se organizam odmorio i regenerirao. Zato treba naučiti umiriti um, pronaći unutarnji mir i njegovati ga kao najveće blago koje imaš. I ne samo sada, nego uvijek. Kako to postići? Postoji puno načina, odaberi onaj koji ti najviše odgovara. 

Molitva

Ne moraš biti praktični vjernik da bi bila religozna i molila, odnosno nije nužno znati napamet molitve. Molitva je svako obraćanje Bogu koje proizlazi iz tvog srca. Svaka čežnja i nada su molitva. Ako vjeruješ da postoji netko tko je iznad tebe, tko ima širu sliku o svemu što se događa i upravlja ovim svijetom, obrati mu se svojim riječima. Molitva umiruje i jača te iznutra. Ako si praktični vjernik bit će ti lakše jer tii je molitva nešto prirodno i vjerojatno ju prakticiraš svakodnevno.

shimmer fallback


(FOTO: Pixabay)

Meditacija

Isto kao i molitva, meditacija je jedan od boljih alata za postizanje unutarnjeg mira. Prvo se umiruješ tjelesno. Zauzimaš poziciju u kojoj ti je udobno, osvješćuješ dah i svoje tijelo, promotriš boli li te što, jesi li napeta i čega te strah. Osvijestiš svoje trenutno stanje i potom se fokusiraš na dah. Vodiš računa da je izdisaj malo dulji od udisaja. Izdisajem izbacuješ sve negativno iz sebe, napetost i strahove.

Opusti se i nemoj brinuti meditira li pravilno ili ne. Na kraju si pokloni osmijeh. Doslovce se nasmij i zagrli sebe samu. Iznenadit ćeš se koliko dobro ovo djeluje. S vremenom ćeš naučiti, a znat ćeš da si ovladala tehnikom kada se nakon meditacije budeš osjećala smireno i uzemljeno.


(FOTO: Pexels)

Vježbanje zahvalnosti

Ovo si već čula puno puta i zvuči kao klišej, no prakticiranje zahvalnosti je najjnednostavnija i najučinkovitija metoda postizanja unutarnjeg mira. Vodi dnevnik zahvalnosti. Svaki dan napiši i najmanje sitnice na kojima si zahvalna. Finu jutarnju kavu, prospavanu noć, poziv drage osobe, sunčano jutro. Na taj ćeš način otkriti da ima puno stvari koje te čine sretnom, a da ih nisi bila svjesna. I najbolja molitva sastoji se od zahvaljivanja. 

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Početak dana

Jutro je jako bitno za duhovni rast. Znaš i sama da ono prvo što napraviš ujutro nekako obilježi cijeli dan, stoga prije, no što pristaviš kavu i opereš zube ostani par minuta u molitvi ili meditaciji. Pročitaj nešto lijepo i nadahnjujuće, posveti se sebi.

Iskoristi ovo vrijeme karantene da otputuješ u unutarnja prostranstva koja su puno veća od onih vanjskih. 

Image
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.