Blanširanje povrća je postupak kojim se omekšavaju namirnice i pripremaju za daljnju termičku obradu ili za zamrzavanje.
Kako biste uspješno izvršili blanširanje povrća, trebate ga kratko prokuhati u kipućoj slanoj vodi, a zatim odmah potopiti u hladnu vodu kako biste prekinuli proces kuhanja.
Povrće nemojte pripremati puno unaprijed jer ga je bolje narezati neposredno prije kuhanja kako ne bi oksidiralo. Također, puno je jednostavnije kuhati ga u malim porcijama.
![Image](https://d19p4plxg0u3gz.cloudfront.net/a9b1e728-38d3-11eb-8a04-0242ac150054/v/2dd14004-38e2-11eb-a900-0242ac15000f/1600x1200-2dd1533c-38e2-11eb-8306-0242ac15000f.webp)
(FOTO: PixaBay)
Blanširano povrće možete poslije pripremati kako želite: zapeći ga, podgrijati ili pripremiti na neki drugi način. Ponovno kuhanje već blanširanog povrća nije potrebno.
Ako pravilno izvedete blanširanje povrća, ono će ostati hrskavo, a zadržat će boju i nutritivne vrijednosti.