U punom je jeku ova vesela sezona kada često konzumiramo više alkohola nego li inače. Problem je jedino što mamurluk, glavobolja i iscrpljenost nisu nimalo zabavni. No i to je moguće ako odaberete pravilnu vrstu alkohola (i naravno ne idete u ekstreme, jer tada nema nikakve pomoći).
Stručnjaci tvrde kako vodka i druge čiste žestine, kao što su gin, tekila ili rakija izazivaju puno blaži mamurluk od druge vrste alkohola. Isto tako ne smiju se miješati sa sokovima koji u sebi imaju dosta šećera (to vrijedi i za gazirana i negazirana pića). Bolja opcija su obična ili mineralna voda s okusom, te prirodno cijeđeni sokovi bez dodanog šećera.
Od čega pak biste mogli imati najjači mamurluk? Velike su šanse da će vam idući dan biti loše ako popijete puno pive.
Kada je u pitanju vino, crno može izazvati lošije posljedice od bijelog. A gotovo je sigurno da će jeftinije i nekvalitetnije vino izazvati užasan mamurluk, pa ćete na kraju ipak platiti visoku cijenu – upropastit će vam idući dan. U najgoru kategoriju pak spadaju obojene žestine poput whiskeyja ili ruma.
S obzirom na to da se za doček Nove godine često pije šampanjac morate znati da se šampanjac puno brže apsorbira u krvi nego li druga pića zbog ugljičnog-dioksida. Upravo zbog toga se čak dvije trećine ljudske populacije puno brže napiju kada piju šampanjac ili alkohol pomiješan s gaziranim pićem. Zbog toga pogoršava se i mamurluk.
Najblaži mamurluk(alkohol od žitarica, vodka, gin, tekila)
Umjereni mamurluk (bijelo vino, šampanjac i pivo)
Jak mamurluk (whiskey, tamni rum i crno vino)
Ako je ikako moguće izbjegavajte miješanje alkohola
Ako je ispijanje alkohola samo po sebi loše i može imati poprilične mamurne posljedice, onda miješanje različitih vrsta alkohola samo još dodatno pogoršava stvar. No ako to ne možete izbjeći onda se držite pravila da prvo pijete jača pića, pa tek onda ona s manjim postotkom alkohola. Primjerice prvo žestina, pa tek onda piva, a ne obrnuto. Ipak, ako zaista želite smanjiti šansu pojave mamurluka, umjerena konzumacija i ne miješanje pića su ključni.
Što zaista uzrokuje mamurluk?
Mamurluk uzrokuje splet okolnosti. Alkohol je diuretik, što znači – koliko god ispijali tekućine vi dehidrirate svoje tijelo. A ako ne popijete čašu vode za svako alkoholno piće koje ste popili kako biste nadoknadili izgubljenu tekućinu – riskirate bolnu glavobolju. Osim toga vi ne gubite samo vodu kada ste dehidrirani, već i važne kemikalije u tijelu. Rezultat su osjećaj letargije i malaksalost.
Kada metabolizirate alkohol u važem tijelu nastaje acetaldehid. Ova kemikalija, kada se nakupi u tijelu zbog ispijanja više alkoholnih pića u istoj večeri, može uzrokovati osjećaj mučnine i pogoršati glavobolju.
Kako izbjeći mamurluk?
Najsigurniji način je u potpunosti izbjegavati alkohol. No, s obzirom na to da ovo ne biste čitali kada bi to bilo moguće idući najbolji savjet je da budete umjereni te da pijete dovoljno vode (idealno bi bilo da pijete nešto više vode taj dan kada namjeravate uvečer popiti, te ispijati vodu i kroz cijelu večer dok pijete alkohol). Uz to pomoći će i da se dovoljno naspavate, te ako je potrebno drugi dan popijete aspirin i neku vrstu tekućine koja nadoknađuje elektrolite i ostale hranjive tvari (primjerice izotonični napitci ili Rehidromix).
Alkohol nemojte ispijati na prazan želudac, a hrana će pomoći i nakon lude večeri jer će pomoći apsorbirati alkohol. No to ne bi smjelo biti ništa premasno ili preslatko. Idealno bi bilo nešto što pomaže i olakšava rad jetre.
Korisna hrana protiv mamurluka:
Jaja - sadrže cistein (koji razgrađuje acetaldehid) i taurin (koji poboljšava rad jetre).
Banane, datulje i lisnato zeleno povrće sadrže kalij, važan elektrolit koji se troši alkoholnim diuretičkim efektom.
Pileća juha - obnovite će zalihe natrija i vode, a piletina sadrži i cistein.
Tost će smiriti želudac, a ako ga namažete medom dat ćete tijelu potrebnu energiju.
Češnjak aktivira enzime u jetri koji pomažu izbaciti toksine iz tijela. Sadrži i alicin i selen koji pomažu u čišćenju jetre.
U radu jetre će pomoći i cikla, avokado, zeleni čaj, brokula, kelj pupčar i kurkuma.
U borbi protiv mamurluka pomoći će i orašasto voće, špinat, bobičasto voće, zobena kaša...
Izbjegavajte masnu hranu, alkohol (jer izbijanje klina klinom definitivno neće pomoći) te citruse i rajčicu koji će samo dodatno nadražiti želudac.
Foto: JackF - fotolia