Kako doživjeti stotu? Najvažnije su stvari koje su - besplatne

Nije smisao u tome da svu energiju i novac trošiš na sebe, tzv. superhranu i specijalne tretmane. U nečem drugome krije se ključ kvalitetnog i dugog života

Kako doživjeti stotu? Najvažnije su stvari koje su - besplatne

Dugovječnost je danas težnja mnogih, što potvrđuje rastuća industrija raznih preparata, poput suplemenata, kozmetičkih proizvoda, super zdravih namirnica egzotičnog porijekla, tretmana u wellness centrima, detoks programa i još svakakvih, nerijetko vrlo skupih, metoda koje možda produljuju životni vijek.

No, prema brojnim istraživanja koje je u svojoj knjizi Growing Young: How Friendship, Optimism and Kidness Can Help You Live to 100 sažela znanstvena novinarka Marta Zaraska, ono što najviše djeluje na dugovječnost je besplatno i nematerijalno. Kvalitetni odnosi, pozitivan pogled na život i dobronamjernost čak za 45 do 65 posto mogu sniziti rizik od prerane smrti, dok kvalitetna prehrana i tjelovježba utječu do 35 posto.

Image

Koliko je crno vino zapravo dobro za zdravlje


Image


(FOTO: Pexels)

"Ove stvari su zabavne i dobre. Čine život ljepšim i boljim, ne samo tebi, već i ljudima oko tebe" rekla je za Inverse autorica knjige koja je i sama provela godine konzumirajući sve moguće proizvode koji su joj dolazili pod ruku, a jamčili su zdravlje i dugovječnost, jedući samo organsko i predano vježbajući. Istome je učila i svoje dijete, a onda je shvatila da nisu to elementi koji čine razliku, iako nije nevažno voditi zdrav život.

"Naučila sam da ne trebam svu energiju i novac trošiti na sebe, na chia sjemenke, goji bobice i ostalu 'čudotvornu' hranu, već da ju trebam usmjeriti na njegovanje prijateljstava, provođenje vremena sa suprugom, potruditi se biti optimističnija, ljubaznija prema drugima i organiziranija", objasnila je za spomenuti portal. "Mi smo društvena bića, naše je da živimo u plemenima. U njima naš organizam najbolje funkcionira. Zapitaj se imaš li koga kome vjeruješ, jesi li povezana sa zaednicom u kojoj živiš, poznaješ li susjede i jesi li ljubazna prema drugima. Ako su odgovori negativni, poradi na tome jer je usamljenost ta koja nam skraćuje životni vijek", dodala je. 

U nastavku ti donosimo pet načina na koje ćeš gore spomenute stvari najjednostavnije i najbrže implementirati u svoj život, obogatiti ti ga i učiniti dužim.

Pronađi vremena za ljude koji su ti bitni

Isto kao što svaki dan nastojiš napraviti 10.000 koraka jer je to zdravo za tijelo, bilo bi dobro da nastojiš pronaći vremena za druženje s najboljom prijateljicom i doručak sa suprugom koji neće biti pojeden u žurbi. Nastoj u danu odvojiti sat vremena za sebi bliske ljude.

Image


(FOTO: Pexels)

Kreni malim koracima

Ne moraš život okrenuti naglavačke kako bi ga poboljšala, osobito kada je riječ o tome da budeš ljubaznija prema drugima. Ne moraš se obvezati na volontiranje u domu za nezbrinutu djecu (ako želiš to i odgovorna si, to je i više nego poželjno). Dovoljno je da u redu na blagajni pustiš nekoga ispred sebe, nasmiješ se u trenutku kad bi najradije nekoga prostrijelila pogledom, daš kompliment kolegici na poslu, pobrineš se za napuštenu životinju.
(FOTO: Pexels)

Pojednostavi stvari

Umjesto prelaska na zdravu prehranu od ponedjeljka, velikih planova o kretanju na treninge i ostalih radikalnih promjena, radije izaberi put malenim koracima. Jednostavno u obroke stavljaj više voća i povrća, odlazi u šetnje s prijateljicama, umjesto da sjedate na kavu, idi na počinak barem 15 minuta ranije, no inače. S vremenom ćeš, bez velikog utroška energije i stresa za organizam, u život ukomponirati zdrave stvari.

Poradi na organizaciji i budi savjesna

"Kada bi se savjesnost mogla pretvoriti u tabletu, to bi bio najbolji mogući lijek koji je ikad izmišljen", rekla je za Insider Zaraska, citirajući jednog od znanstvenika s kojim je surađivala. Plaćanje računa na vrijeme, držanje doma urednim, izvršavanje svakodnevnih obveza i poštivanje rokova, izuzetno dobro djeluje na psihičko, a time i na tjelesno zdravlje. Nastoj održavati prostor u kojem živiš i radiš čistim te izbjegavaj nagomilavanje obveza kako bi se poštedjela nepotrebnog stresa.

Image


(FOTO: Pexels)