Jačanje imuniteta i mršavljenje idu ruku pod ruku posegneš li za pravim sastojcima. Najbolje stvari nerijetko su najjednostavnije pa je tako i ova. Od davnina ayurvedska i kineska medicina koriste kumin u liječenju i prevenciji bolesti.
Nemoj miješati kim - aromatične sjemenke koje daju fantastičan okus pecivima (neprimjereno je u tekstu o mršavljenju spominjati ukusna peciva, ali ne možemo si pomoći) i kumin, začin intenzivnijeg okusa, koji ima moć regulirati šećer u krvi, ublažiti želučanu kiselinu, detoksicirati organizam, očistiti kožu, ubrzati probavu, potaknuti metabolizam i mršavljenje. Snižava i upalne procese u tijelu, pomaže kod očuvanja zdravlja usne šupljine, a povoljno djeluje i na žensko reproduktivno zdravlje. Ustvari, sve to čini jeera, u prijevodu voda s kuminom.
Jeera voda sadrži thymol - kemikaliju koja potiče gušteraču na rad, što za posljedicu ima bolju probavu i razgradnju masnoća i ugljikohidrata, a to za tebe znači bolje stanje na vagi. I kim ima zdravstvenih prednosti, no o njemu u drugi put. Sve što trebaš kako bi napravila vodu s kuminom su upravo ta dva sastojka - voda i kumin.
Dvije žličice sjemenki kumina lagano zgnječi u mužaru kako bi otpustile aromu i aktivne tvari te ih preko noći namoči u čaši vode i ujutro procijedi pa napitak popij na prazan želudac. Možeš ga pripremiti i kuhanjem. Žličicu kumina prelij s četiri decilitra vode, zakuhaj, makni s vatre i ostavi da poklopljeno odstoji pet minuta pa vrati kratko na vatru, samo da još jednom "baci ključ" (kao kada kuhaš tursku kavu). Procijedi napitak i konzumiraj ga ujutro ili kroz dan.
Jeera voda ima jaka antiupalna i antioksidativna svojstva te obiluje vitaminima A i C, mineralima bakrom i manganom. Kao i u svemu drugome, i u ovdje je ključ u mjeri pa ne pretjeruj s jeera vodom. Čaša dnevno sasvim je dovoljna da već nakon desetak dana vidiš rezultate.