Malim promjenama do velikih rezultata

Ljepša koža i manje kilograma: Pet trikova za smanjenje šećera u prehrani

Značajno smanjenje šećera u prehrani pametan je potez za svakoga, bez obzira na dob i zdravstveni status. No ovo ne znači da je potrebno potpuno maknuti sav šećer i da je teško to učiniti. Uz neke jednostavne trikove moguće je smanjiti unos šećera i osjećati se bolje

profimedia-0077848927.jpg
Foto: Profimedia.hr

Često se govori o štetnosti šećera i soli, a puno manje se naglašava kako se ne radi o štetnim namirnicama. Zapravo, problem je u količinama koje unosimo - šećer u kavi ili čaju, desert nakon ručka, čokoladica između obroka, limenka omiljenog gaziranog pića, itd. Osim toga, u mnogim procesuiranim proizvodima se već nalazi šećer i količina unesenog šećera vrlo lako dođe do visokog broja.

Image
Detoks od 'slatkog života'

'Skidanje' sa šećera: Evo što će se sve dogoditi ako 21 dan ne jedeš slatko

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije preporučuje se maksimalno 40 do 50 grama šećera dnevno, ali se unosi puno više zbog čega bi trebalo razmisliti o svakodnevnom unosu šećera. Veliki unos šećera povezuje se s razvojem mnogih bolesti kao što su bolesti srca, dijabetes tipa 2, depresija, masne jetre i s nekim vrstama karcinoma.

Stoga je značajno smanjenje šećera u prehrani pametan potez za svakoga, bez obzira na dob i zdravstveni status. No ovo ne znači da je potrebno potpuno maknuti sve oblike šećera. Prirodni šećeri u voću i povrću svakako su važan dio uravnotežene prehrane. No dodani šećeri u procesuiranoj hrani i slatkiši su svakako nešto o čemu se treba razmisliti.

shimmer fallback

Također, gazirana pića, sokovi, zašećerena kava i čaj, različiti slatkiši nisu dobri za zdravlje. Uz manje šećera u prehrani tijelo će biti zdravije, koža će izgledati ljepše, ali će se i lakše gubiti kilogrami. Kako bi se brzo vidio učinak dovoljno je krenuti s nekim manjim promjenama u svakodnevici. Ako upravo sada razmišljaš kako bi iz svoje svakodnevice rado izbacila višak šećera, nastavi čitati članak jer ćeš pronaći jednostavne i korisne informacije koje će ti u tome pomoći.

Sve kreće polako

Želiš izbaciti višak šećera iz svoje prehrane? Tko zna možda nisi ni svjesna količina koje pojedeš kroz užinu ili usputne obroke. Kako bi lakše promijenila ovu naviku nemoj činiti nikakve drastične stvari nego probaj polako mijenjati svoju prehranu. Za početak smanji količinu za jednu žličicu šećera i tako ćeš polako graditi svoj put prema osjećaju uspjeha.

shimmer fallback

Odredi svoj cilj

Svaki napredak je važan i bolji od nikakvog. Ako se pitaš što bi točno trebala i koji je cilj najbolji za tebe razmisli o svojoj dobi, zdravstvenom stanju, godinama i razgovaraj s obiteljskim liječnikom. Mnogi stručnjaci preporučuju i vođenje dnevnika prehrane u kojem točno možeš vidjeti kada i kako unosiš šećer te gdje ga možeš izbaciti iz prehrane.

shimmer fallback

Izbjegavaj gazirana pića i kave s dodacima

Ovi izvori šećera bi trebali biti prvo što se izbacuje iz prehrane, a tako bi se miču i velike količine šećera jer limenka gaziranog soka može sadržavati i do 39 grama šećera. Umjesto različitih gaziranih napitaka najbolji odabir je voda, a može se dodati kriška limuna ili naranče i okus će biti puno bolji. No i različite kave obogaćene okusima i dodacima mogu biti pune šećer te je nabolje odabrati kavu ili čaj bez šećera.

shimmer fallback

Izbjegavaj energetske pločice i kupovne smoothieje

Na tržištu su se pojavili različite energetske pločice, zdravi snackovi koji su puni različitih dodataka, a često sadrže jako puno šećera. Nabolje je takve proizvode potpuno zamijeniti voćem i povrćem. Smoothieji također mogu biti puni šećera, ovisno i namirnicama koje se koriste. Bolje je konzumirati zelene smoothieje, samo s dodatkom vode.

shimmer fallback

Veličina porcije je važna

Jedenje deserta jedan od najvećih užitaka i ne treba taj osjećaj izbaciti iz života. No ipak se treba držati određenih pravila. Prvo je svakako veličina porcije, odnosno može se pojesti samo nekoliko kolačića, manji kolač i slično. Općenito je u prehrani važno promisliti o veličini porcija. Također je dobro izbaciti naviku da se desert jede svaki dan poslije ručka ili večere. Povremeni desert će zadovoljiti nepce i želju, a ovaj ritual se može zamijeniti nekim drugim. Dobra alternativa kolaču ili komadu torte može biti neka voćka - slatka i zdrava.

shimmer fallback

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.