UVRSTI IH U SVOJU SVAKODNEVICU

5 jednostavnih navika za snažniji imunitet - isprobaj ih već danas

Otkrivamo nekoliko jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje na prirodan način jačaju naš imunitet

zdravlje
Foto: Profimedia.hr

Kraj zime i početak proljeća često je posebno izazovno razdoblje za naše zdravlje. Iako su oni najhladniji dani iza nas, u ovo doba godine često se javljaju razne prehlade, viroze i alergije povezane s promjenom godišnjeg doba i oslabljenim imunitetom.

Image
VAŽNI NUTRIJENTI

Kalcij i vitamin D važni su za zdravlje kostiju - evo zašto

Želiš li započeti proljeće zdrava, bez curenja iz nosa i grebanja u grlu, ključno je poraditi na svom imunološkom sustavu. U nastavku donosimo nekoliko jednostavnih navika koje svatko može uvrstiti u svoju rutinu, a koje na prirodan način jačaju naš imunitet.

Uživaj u aktivnostima koje te usrećuju

S obzirom na to da su naše fizičko i mentalno zdravlje usko povezani, davanje prioriteta aktivnostima koje nas usrećuju ima smisla. "Uključite se u aktivnosti koje proizvode oksitocin, hormon ljubavi", savjetuje psihoterapeutkinja Deborah Maloney. “To može biti kroz ples, smijeh ili jednostavne stvari poput održavanja kontakta očima i fizičkog dodira. Što više osjećamo prirodnu radost, to su naša tijela i um sretniji“, rekla je Maloney za Vogue.

I brojne su studije potvrdile kako je odgovarajuća razina oksitocina potrebna za pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Prema tome, pronađi aktivnosti i hobije koji te ispunjavaju i nastoj u njima uživati što češće jer ćeš na taj način ojačati i svoj imunitet.

Image
Foto: Pexels

Dobro prožvači hranu

Pravilno žvakanje hrane važan je dio opskrbe tijela svim hranjivim tvarima koje su mu potrebne za održavanje zdravog imunološkog sustava. Osim što osigurava pravilno funkcioniranje probavnog sustava, također aktivira otpuštanje Th17 stanica, koje su ključni dio tjelesnog adaptivnog imunološkog sustava. Ovaj dio imunološkog sustava važan je jer se bori protiv stranih tvari, a istovremeno tolerira korisne bakterije.

Image
Foto: Pexels

Izađi van (što ranije)

Istraživanja su pokazala da ranije izlaganje sunčevoj svjetlosti – idealno bi bilo prije devet sati ujutro – povećava serotonin, neurotransmiter koji ima značajnu ulogu u pravilnom funkcioniranju mnogih sustava u našem tijelu. Njegova uloga u imunitetu je posebno važna jer se smatra da igra važnu ulogu u imunološkom odgovoru i sposobnosti našeg tijela da se bori protiv infekcija.

Image
Foto: Unsplash

Budi fizički aktivna

Uz uravnoteženu prehranu, redovita tjelovježba ključni je faktor za održavanje dobrog zdravlja. Redovita i svakodnevna tjelesna aktivnost ima važnu ulogu u jačanju imunološkog sustava.

"Povećanje redovite i svakodnevne tjelesne aktivnosti može poboljšati projekciju i aktivnost imunoloških stanica i T stanica, koje igraju ključnu ulogu u smanjenju i eliminaciji patogena”, otkrila je za Vogue stručnjakinja za fitness Victoria Anderson te dodala: "Dokazano je da trening otpora potiče proizvodnju važnih miokina, mijenja broj bijelih krvnih stanica (koje su važne za prevenciju i kontrolu bolesti) i poboljšava naš imunološki odgovor."

Opskrbi se vitaminom D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju, ali doprinosi i pravilnom radu imunološkog sustava. Naše tijelo prirodno proizvodi vitamin D kada se izlažemo sunčevoj svjetlosti, no nalazimo ga i u određenim namirnicama ili kao dodatak prehrani. Manjak vitamina D česta je pojava, osobito u zimskim mjesecima. Kao neki od najboljih izvora ovog vitamina navode se: losos, tuna, srdela, jaja i goveđa jetra. Izvrstan izvor vitamina D je i riblje ulje, mliječni proizvodi i žitarice često su obogaćeni ovim vitaminom, a sadrže ga i neke rijetke gljive te žumanjci.

POGLEDAJ VIDEO: PILATES VJEŽBE ZA JUTARNJE RAZGIBAVANJE