Većina ljudi voli slatko. Hrvati u kolačima, slatkišima i zašećerenim pićima često pretjeraju i, prema statistikama, unesu oko 165 grama šećera dnevno. To je daleko od preporučenog unosa od 24 grama za žene, odnosno 36 grama za muškarce. A zašto volimo šećer? Jer potiče lučenje dopamina na sličan način kao i droga. Djeluje na naš sustav nagrađivanja i brzo se naviknemo na taj osjećaj ugode koji nam slatka jela i pića stvaraju.
Zato je sa slatkim lako pretjerati. Osim rizika od pretilosti, pretjerani unos šećera povećava rizik od dijabetesa, masne jetre i kardiovaskularnih oboljenja. Ako ti to nije dovoljan poticaj za zdraviji način života, u nastavku izdvajamo nekoliko zdravstvenih prednosti koje bi mogla osjetiti smanjiš li unos šećera. To ne znači da više nikad ne smiješ jesti omiljeni kolač ili popiti čašu gaziranog soka – daleko od toga – no ni sa čim ne treba pretjerivati. Možda ćeš to najbolje vidjeti na svom primjeru.
Evo koje su dobrobiti smanjenog unosa šećera.
Manji rizik od upala
Neki podaci kazuju da smanjeni unos šećera i općenito zdraviji način života – uključujući tjelovježbu, uravnoteženu prehranu, 'ostavljanje' nikotina i alkohola – smanjuju rizike od brojnih oboljenja. Jedna studija iz 2006. pokazala je da život bez dodanog šećera znači i smanjene šanse za razvijanje kroničnih upala. Kronične upale mogu biti povezane sa širokim rasponom bolesti pa 'rezanjem' šećera činiš dobro za svoje tijelo.
Smanjen rizik od raka
Prije tri godine je u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljeno da pretjerani unos šećera može biti čimbenik u razvoju nekih vrsta raka, a posebno raka dojke. Jednostavno rečeno, konzumacija šećera hrani kancerogene stanice što znači da si umjerenom konzumacijom smanjuješ rizik od nastanka raka.
Bit ćeš energičnija
Rijetko kad razmišljamo o tome kako hrana utječe na naše psihičko zdravlje. Možda ti je već poznato da ljudi posežu za slatkim kad su pod stresom ili neraspoloženi. Tada misle da će ih upravo taj šećer napuniti energijom. Pa unatoč tome što će ti doza slatkog i gaziranog vjerojatno u tom času popraviti raspoloženje ubrzo bi se mogla osjećati tromo. To je zbog rafiniranog šećera koji se nalazi u prerađenoj hrani, keksima pa čak i grickalicama. Zato bi te apstinencija od slatkog i okretanje zdravim grickalicama ili orašastim plodovima moglo učiniti energičnijom. Pokušaš li se 'ostaviti' šećera na mjesec dana generalno bi mogla osjetiti da si puna energije.
Osim toga, jedna je studija pokazala da prehrana s visokim udjelom šećera može uzrokovati neurobiološke promjene moždanih funkcija, izmijenjena emocionalna stanja i anksioznost. Dakle, masna i slatka hrana ne bi ti trebala biti utjeha nakon dana koji nije prošao po planu.
Zdravija crijeva i čišće lice
Boriš li se s nadutošću i problemima s probavom možda bi se trebala ostaviti šećera. Izbacivanje šećera na samo mjesec dana velik je korak jer bi tako mogla postići bolju ravnotežu 'dobrih' crijevnih bakterija.
''Šećer i rafinirani ugljikohidrati hrane loše bakterije u crijevima što može dovesti do probavnih problema", objašnjava dijetetičarka Jenny Askew. Zapravo dolazi do disbalansa koji rezultira plinovima, nadutosti, proljevom ili zatvorom.
Osim toga – previše šećera može nepovoljno utjecati na tvoj ten ili izazvati osipe. Jedno je francusko istraživanje promatralo 24 tisuće odraslih ljudi ne bi li ustvrdilo kako naše prehrambene navike utječu na kožu. Pokazalo se da je prehrana puna šećera i masti povezana s češćom pojavom akni kod odraslih.
Zdraviji zubi
Sjećaš li se onih priča da će ti zbog previše čokolade 'doći' Gric i Grec, odnosno da će ti se razviti karijes. Ta priča zapravo nije daleko od istine. Prema nekim podacima osobe koje na dnevnoj bazi piju zaslađena gazirana pića, imaju povećani rizik od karijesa i bolesti zuba. Prema tome, imaju 30% veće šanse za pojavom karijesa. To se odnosi i na dječji uzrast pa je i djetetu dobro ograničiti šećer. Odvažiš li se na mjesec bez šećera, slatka pića zamijeni aromatiziranom vodom ili čajem s limunom (bez šećera).
Neka ti veljača bude pravi trenutak za zdravije navike i pojačanu brigu o zdravlju. Bez previše šećera.