Irena je pobijedila rak dojke i pomaže ženama koje se i same bore: 'Teško je, ali nije neizdrživo'

Irena Letica Ćurčić majka je četiriju kćeri i baka petero unučadi. Pobijedila je rak dojke i jedna je od žena kojima se divimo. Ovo je njezina priča

Irena je pobijedila rak dojke i pomaže ženama koje se i same bore:  'Teško je, ali nije neizdrživo'

Irenina životna priča puna je prepreka, ali i pobjeda i nije dopustila da je dijagnoza raka dojke slomi. Rođena Sarajka, Irena i njezina obitelj u ratnim godinama su izbjegli u Split pa potom u Zagreb, gdje i danas žive. Prvo je njezinom suprugu dijagnosticiran rak debelog crijeva, a tri godine nakon, 2014. godine, i Irena je dobila dijagnozu raka dojke.

Ova hrabra žena ima četiri kćeri i petero unučadi - i još dvoje je na putu. Irena je sama napipala kvržicu i kaže kako joj je najteže bilo reći obitelji da se još jednom svi zajedno moraju boriti s karcinomom. Danas su Irena i njezin suprug sretni što su oboje uspjeli pobijediti ovu zloćudnu bolest.

Iako je spoznaja da imate karcinom, sama po sebi strašna, morate proći neke etape prilagodbe. "Iz faze očaja, prijeđete u neku fazu borbe i pronađete snagu u sebi jer to zaista nije lako izdržati", opisuje Irena kako se osjećala kad je čula dijagnozu. 

Irenino liječenje je trajalo godinu i pol - uz 16 kemoterapija, prošla je i 25 zračenja te 18 doza biološkog lijeka. Najveća podrška joj je bila obitelj. "Nalazila sam ljepotu u svakom danu i to me držalo da ne odustanem. Danas uživam u svojoj velikoj obitelji, radim, stvaram i veselim se svakom danu".

Irena je sad uključena u rad udruge Nismo same jer želi svojim iskustvom pomagati ženama koje se sad liječe, pokazati im da zaista nisu same jer, po njezinim riječima, "najbolje se razumiju žene koje su to i same prošle."

Želi poručiti svima nama da se redovito pregledavamo, idemo na mamografiju i ultrazvuk jer je vrlo visok postotak izlječenja, ako se rak dojke na vrijeme otkrije. Znaš li da u Hrvatskoj 1 od 10 žena tijekom života oboli od raka dojke? Irena je samo jedna od njih. Budući da je listopad mjesec borbe protiv raka dojke, pričama o ženama koje se bore ili su pobjedile rak dojke, želimo podići svijest o raku dojke i dati im svima podršku koju zaslužuju. 


Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.