Bolesti srca i genetika

Ove stvari mogu pomoći smanjiti rizik od bolesti srca i krvnih žila

Koliku ulogu genetika igra kad su u pitanju bolesti srca i krvnih žila i što možeš učiniti kako bi smanjila svoj rizik, provjeri u nastavku

profimedia-0502057387.jpg
Foto: Profimedia

Jedi više lososa i maslinovog ulja

Do sada vjerojatno znaš da nisu sve masti loše za tebe. Mononezasićene i polinezasićene masti - koje se nalaze u maslinovom ulju, odnosno lososu - posebno su zdrave za srce, kaže dr. Jellis. Osim toga, jedući više ovih masti, prirodno ćeš zamijeniti neke od manje zdravih zasićenih masti (koje se nalaze u mesu i mliječnim proizvodima), a koje treba konzumirati u umjerenim količinama, kaže ona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mononezasićene i polinezasićene masti nalaze se u izobilju u mediteranskoj prehrani, što je, prema opširnom pregledu iz ožujka 2019. u ​Circulation Research​, povezano s boljim zdravljem srca i nižom stopom srčanih bolesti. Ostale osnovne namirnice u prehrani uključuju ribu, povrće, voće, mahunarke, orašaste plodove i sjemenke.

Riba bi također mogla biti posebno dobra za ljude koji već imaju srčane bolesti. Studija iz ožujka 2021. u ​JAMA Internal Medicine​ otkrila je da oko dvije porcije ribe tjedno može smanjiti rizik od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca kod ljudi s već postojećim srčanim bolestima. Stoga, nastoj jesti ribu otprilike dva puta tjedno i svakako biraj masnu ribu poput lososa, tune i skuše.

Image
Foto: Unsplash
3/7