403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Zdravlje
Zdravlje

Igrajmo se začinima, smanjimo unos soli

Igrajmo se začinima, smanjimo unos soli
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Preporuka WHO – smanjenje unosa soli, šećera i trans masti

The World Health Organization (WHO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina. Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži i određene recepte i upute kako izabrati i pripremiti zdraviju hranu. Izuzetno je stoga korisno i važno stvoriti temelje u kojima će cijela obitelj, a posebno djeca i adolescenti steći pozitivne i dobre navike koje se odnose na kupovinu zdravijih i kvalitetnijih namirnica te redovite i svježe pripremljene obroke. Zašto je važno smanjiti unos soli? Reducirani unos soli u organizam, od dječje pa sve do odrasle dobi, izravno je povezan sa smanjenjem mogućnosti za razvoj visokog krvnog tlaka, a samim time i srčanožilnih bolesti u odrasloj dobi. Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2012. Godine, ciljne vrijednosti u programu smanjenja prekomjernog unosa kuhinjske soli su 5 grama dnevno za opću populaciju, a za djecu i trudnice i manje. Osobe s određenim zdravstvenim problemima kao što su visoki krvni tlak, bolesti bubrega i srčanožilne bolesti mogu imati značajne koristi od prehrane koja ima smanjen udio soli. Niži unos soli kroz hranu povezan je i s drugim zdravstvenim dobrobitima, uključujući i smanjenje rizika od bubrežnih kamenaca i osteoporoze. Začinite umjesto da solite! Iako je teško naglo smanjiti količinu soli u prehrani, postupno smanjenje uz promjenu prehrambenih navika kod većine ljudi donosi dugoročno pozitivne rezultate. Začini su odlična zamjena za sol u svakodnevnoj pripremi hrane. Biranjem svježeg začinskog bilja, mješavine suhih začina bez soli, soka od limuna, ocat s različitim začinskim biljem može biti dobra alternativa soljenki. Isto tako, odabir namirnica sa smanjenim unosom soli utječe na količinu soli koju dnevno unosimo u organizam te je iz tog razloga važno obratiti pažnju na proizvode koje kupujemo i dati prednost onima koji sadrže smanjenu količinu soli. Važna je samo volja i ustrajnost Potreba za slanom hranom je stečeni okus, a okusni pupoljci mogu se priviknuti na manje slano za nekoliko tjedana. Naučite članove obitelji na okus hrane prije dodavanja soli. Kuhajte s vrlo malo soli i s puno začina, jer uvijek možete dodati sol, ali ju iz jela ne možete oduzeti. Jedna čajna žličica sadrži otprilike 5 grama solim, a umjesto soli mogu se koristiti drugi začini i začinsko bilje poput origana, metvice, bosiljka, ružmarina, lovora, vlasca, kajenskog papra, đumbira, kurkume, crvene paprike, currya ili cimeta. Za početak kombinirajte sol s biljnim začinima te postupno smanjujte količinu soli u hrani. Upravo je to ono što danas rade vodeće prehrambene industrije kako bi na tržište isporučili što zdravije proizvode pa zašto ne biste i vi? Začini i jela koja se najbolje slažu Lovor - variva s mesom i povrćem, grahorice, mahunarke, temeljci Ružmarin - svinjetina, riba, piletina, mahunarke, marinade Mažuran (origano) - govedina, piletina, svinjetina, janjetina, meso s roštilja, mahunarke, pizza Kadulja - svinjetina, piletina, puretina, patlidžan, umaci i preljevi Kim - govedina, piletina, svinjetina, mahunarke, grahorice, kupusnjače Timijan - govedina, piletina, svinjetina, ribe, mahune, cvjetača, patlidžan, repa, mrkva Curry - piletina, puretina, govedina, svinjetina, riža, marinade Đumbir, Kurkuma, Kajenski papar - govedina, svinjetina, puretina, piletina, riža, mahunarke Kopar - salata od svježeg kupusa, govedina, piletina, marinade, umaci Kardamom - voće i kolači  

Tekst pripremila: Eva Pavić, mag.spec., dipl.ing.

   Izvori: WHO. Guideline: Sodium intake for adults and children. Geneva, World Health Organization (WHO), 2012. He F. J., Pombo-Rodrigues S., Macgregor G. A. (2014). Salt reduction in England from 2003 to 2011: its relationship to blood pressure, stroke and ischaemic heart disease mortality. BMJ Recommended Nutrient Intake for Children and Adolescents, FAO/WHO recommendations in Prentice et al., 2004; British Nutrition Foundation, Scientific Advisory Committee on Nutrition (SACN) recommendations Dieuwerke P Bolhuis, Andrew Costanzo, Lisa P Newman, and Russell SJ Keast* (2016) Salt Promotes Passive Overconsumption of Dietary Fat in Humans. J. Nutr. Biggs B., McVicar J., Flowerdew B. (2005) Enciklopedija voća, povrća i začinskog bilja. Naklada Uliks, Rijeka

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx