I raw food može biti ukusna!

U Avenue Mallu predstavljeni recepti za pripremu sirove hrane sa chia sjemenkama

I raw food može biti ukusna!

Zagrebački Avenue Mall ugostio je Art of raw – Lenu i Darka Jurića koji se bave pripremom sirove hrane. Za posjetitelje su pripremili „sirove strasti“ -  shake i puding. Poznato je da su ljubitelji sirove hrane skloni sirovim, termički neobrađenim namirnicama jer su prepoznali njihovu nutritivnu vrijednost. Radi se o „živoj“ hrani punoj vrijednih nutrijenata koji nisu uklonjeni kuhanjem ili nekom drugom vrstom obrade. Pri spravljanju sirove hrane preporučuju se organske namirnice, a bogati izbor nude bio&bio trgovine. Isprobajte nove recepte jer bi vas mogli oduševiti!

Kernnel Chia sjemenke- za vašu vitku liniju i obilje energije

Odnedavno se na policama bio&bio trgovina mogu pronaći Kernnel Chia – sjemenke biljke Salvia hispanica ili Chia. Potječu iz središnjeg i južnog Meksika, gdje se učestalo koriste u prehrani. Mogu se samljeti ili upotrebljavati cijele za hranjive napitke, a omiljena su namirnica ljubiteljima „sirove“ hrane.

Chia je bogata hranjivim tvarima i antioksidansima te dobrim, nezasićenim masnoćama kao što su omega-3 masne kiseline. Ne sadrži gluten, a bogatija je prehrambenim vlaknima od integralnih žitarica. Ove sjemenke imaju sposobnost snažnog bubrenja u vodi, pa se ubrzo pretvaraju u čvrstu želatinu. To je vrlo povoljno za zdravlje jer se u probavnom sustavu usporava razgradnja ugljikohidrata i nagle promjene šećera u krvi pa je pogodna i za prehranu dijabetičara te kao vrlo dragocjen dodatak prehrani i osobama na redukcijskim dijetama. Chia je omiljena namirnica i sportašima jer osigurava sporiju razgradnju ugljikohidrata te daje energiju.

Obilje minerala (kalcij, magnezij, kalij...) i B vitamina po količini nadmašuje količinu koju sadrže borovnice i ostalo bobičasto voće pa Chia ima i vrlo snažno antioksidativno djelovanje. Stoga se preporučuje kao pomoć i prevencija kod danas vrlo čestog dijabetesa te bolesti srca i krvožilja.

Isprobajte super recepte!

Choco lift
(za 2 osobe)

1 banana
1 kruška
½ limenke kokosovog mlijeka
1 žlica mace
1 žličica vanilije u prahu
2 žlice drobljenih kakao zrna
2 žlice kakao praha
1 žličica guarane
1 žlica konopljinog proteina
3 žlice sirovog agavinog sirupa
voda do željene gustoće.
Sve sastojke izmiksati u blenderu (Vitamix)  ½ minute najvećom brzinom.

Chia puding
(za  2 osobe)

3 žlice chia sjemenki
2-3 žlice konopljinih sjemenki
½ šalice vode
½ šalice suhih grožđica, brusnica
1 žličica maca praha
2 žlice agavinog sirupa, meda ili sladora po želji
2 banane
1 žličica kokosovog maslaca
½ žličice vanilije
malo soli
2 šalice svježeg voća po izboru

Postupak:

Chia sjemenke uronite u malo vode na 10-ak minuta da nabubre. Grožđice i brusnice također malo uronite u mlaku vodu. Izmiksajte u blenderu vodu i sjemenke konoplje sa sladilom po želji. Dodajte banane, kokosov maslac, vaniliju, sol, i macu te miksajte dok ne dobijete glatku gustu kremu. U kremu umiješajte chia sjemenke koje su sada poprimile želatinozan izgled te dodajte svježe i suhe bobice i voće.


shimmer fallback
shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.