Ponekad zbog velike količine informacija više ne znamo što je zdravo, a što je nezdravo. Različiti savjeti o prehrani i vježbanju dolaze s mnogih strana. Kako bismo bile sigurne da smo na najboljem putu dobro je "proviriti" u tanjure stručnjaka. Nutricionisti se najviše bave nutritivnim vrijednostima i zdravljem na tanjuru pa je dobro znati što oni nikada ili vrlo rijetko jedu.
Ovi stručnjaci su upoznati s najnovijim saznanjima o prehrani i uvijek se trude biti uzori i zato otkrij njihove tajne te u nastavku pročitaj kojih šest namirnica izbjegavaju.
Umjetni zaslađivači
Velika kava s puno mlijeka i umjetnim sladilom možda je nešto s čime započinješ dan, ali stručnjaci izbjegavaju umjetna sladila. "Mislim da nema dovoljno dokaza da je većina umjetnih zaslađivača sigurna za potrošače. Radije ih se klonim i povremeno uživam u pravom šećeru. Osim toga, postoji mnoštvo istraživanja koja pokazuju kako konzumacija umjetnih zaslađivača može dovesti do debljanja, a time se povećava rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti srca", objašnjava nutricionistkinja Chelsey Amer za The Healthy.
Kokice iz mikrovalne
Dok uživaš u svojoj omiljenoj seriji ili večernjem odmoru možda voliš pripremiti kokice u mikrovalnoj? No, bilo bi ih dobro izbjeći. U ovakvim proizvodima postoji previše umjetnih sastojaka koji se koriste kao pojačivači okusi. "Izbjegavam jako rafinirane proizvode koliko god je moguće", objašnjava dalje Amer. Kokice nisu loš izbor, ali radije ih sama napravi od zrna kukuruza s malo ulja i soli.
Gazirana pića
Sigurno znaš da gazirana pića nisu dobra za tvoje zdravlje i da je čaša bilo kojeg gaziranog soka loša ideja. No, ovo je još jedan podsjetnik da ih je važno izbjegavati. "Samo jedan veći unos šećera stvorit će veliku razinu glukoze u krvi, promjene raspoloženja, glavobolje i veliki unos kalorija. Ispijanje gaziranih pića sa sjedilačkim načinom života snažno je povezan s rastućom epidemijom pretilosti", objašnjava nutricionistkinja Jennifer Bowers.
Voćni jogurti
Slatki jogurti često su izbor za užinu. Kombinacija su zdravih proteina i slatkih okusa pa mislimo da smo napravili nešto dobro za zdravlje. No, nutricionisti izbjegavaju ove proizvode. "Skoro 50 posto kalorija može doći iz dodanog šećera pa to nije zdrav izbor. Puno je bolje u obični jogurt dodati komade svježeg voća", kaže psihologinja i nutricionistkinja Rachel Straub.
Namirnice s manjim udjelom masti
Nemoj se zavaravati da su namirnice koje su "dijetalne" zapravo zdrave, objašnjava Rima Kleiner. Treba znati da se radi o pametnom marketinškom potezu od strane velikih prehambenih korporacija, pa su oznake poput bez masnoća, bez šećera i slično tome vrlo varljive. "Godine istraživanja pokazale su da su našem tijelu potrebne zdrave masti, no ljudi još uvijek misle da se zdrave hrano ako kupe namirnice bez masnoća", kaže nutricionistkinja Rima Kleiner. U mnogim proizvodima u kojima su se prirodno nalazile masnoće proizvođači su ih zamijenili šećerom što znači da na kraju dobijemo proizvod koji nema nutritivnu vrijednost.
Krekeri od riže
Krekere od riže ljudi vole grickati kao međuobrok, a posebno su omiljeni za vrijeme dijeta. Međutim, stručnjaci ih izbjegavaju. "Krekeri od riže napravljeni su od specifičnog ugljikohidrata koji naglo povećava šećer u krvi", objašnjava stručnjakinja Cara Walsh.