UBLAŽI HIPERTENZIJU

Što jesti, a što izbjegavati: Namirnice koje utječu na povišeni krvni tlak

Ako imaš hipertenziju neke bi namirnice trebala izbjegavati, dok bi se druge naprotiv trebale redovito naći na tvom tanjuru – saznaj kako izgleda tvoj idealni jelovnik

profimedia-0295521030.jpg
Foto: profimedia.hr

Voće

Svakog bi dana trebala pojesti minimalno 2 porcije voća, a uvijek je bolje birati ono koje sadrži manje prirodnog šećera, poput mandarina, šumskog voća, limuna, naranča i kivija. Umjereno možeš jesti ananas, banane, dinju, grožđe, trešnje i mango. Kandirano voće, zaslađene voćne kreme ili kompoti sa šećerom nešto je što se ne bi trebalo naći na tvom tanjuru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povrće

Znaš da je povrće neizostavna dio zdrave prehrane, a svakog bi dana trebala jesti barem 3 puta po 2 pune šake povrća. Preporučuju se skoro sve vrste povrća, a osobito zelena salata, kelj, češnjak, špinat, cikla, šparoge, grašak, leća, kao i sve vrste gljiva. Jedino kod čega bi trebala pripaziti kad je povrće u pitanju jest kukuruz, radi velikog udjela šećera, te konzervirano voće koje sadrži šećer.

Image
Foto: Pexels
3/6