UBLAŽI HIPERTENZIJU

Što jesti, a što izbjegavati: Namirnice koje utječu na povišeni krvni tlak

Ako imaš hipertenziju neke bi namirnice trebala izbjegavati, dok bi se druge naprotiv trebale redovito naći na tvom tanjuru – saznaj kako izgleda tvoj idealni jelovnik

profimedia-0295521030.jpg
Foto: profimedia.hr


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Loša je prehrana, osobito u kombinaciji sa sjedalačkim načinom života, jedan od glavnih 'krivaca' za opasno visok krvni tlak. Liječnici kažu kako je hipertenzija tipična 'bolest današnjice'. Višak kalorija iz hrane koju pojedemo talože se kao masne naslage, a poznato je kako prekomjerna tjelesna težina, osobito ona na središnjem dijelu tijela, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Image
SOS ZA POVIŠENI KOLESTEROL

Problem za mnoge: Najbolje namirnice za snižavanje kolesterola

Dobra je vijest ta da gubitak težine može itekako pomoći: na svakih 10 kilograma izgubljene težine krvni tlak pada za oko 12:8 mmHg. Dakle, nema dileme, naslage oko struka moraju nestati. Kao najbolji način prehrane za osobe s povišenim tlakom preporučuje se tako zvana mediteranska kuhinja – ali pri tom se ne misli na pizzu i paštu.

Donosimo ti popis namirnica, prema kategorijama, koje bi se svakako trebale naći na tvom dnevnom meniju – ali te upozoravamo i na one koje valja zaobilaziti u širokom luku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogledaj video: Kako se zdravo hraniti na poslu?

1/6