Higijena psihe: Kako se nositi s ljutnjom i izvući najbolje iz nje

S obzirom da ti je ograničeno kretanje i nalaziš se, kao i svi, u nesvakidašnjoj situaciji, nije neobično ako su ti živci nešto 'kraći'

Higijena psihe: Kako se nositi s ljutnjom i izvući najbolje iz nje

Ljutnja je, prema modernoj psihologiji, sekundarna emocija koja te štiti od primarnih emocja - strah, sram ili krivnja, odnosno maskira ih.

Kako bi se mogla nositi s ljutnjom, prvo bi trebala utvrditi koja je to primarna emocija koja uzrokuje tvoj bijes, a potom primijeniti "požarnu mjeru" - učiniti nešto kako bi ublažila ljutnju, odnosno kako bi se ohladila.

To može biti odlazak u šetnju, pauza od rasprave koja te uznemirila ili bilo što drugo što će te u određenom trenutku smiriti. 

Image

Kako možeš prestati biti svoja najstroža kritičarka(FOTO: Pexels)

Image
  • Ljestvica ljutnje


Zamisli ljestvicu od jedan do deset pa provjeri na njoj koliko si jako ljuta. Jedan znači da nisi uopće ljuta, a deset da pucaš od bijesa. Ako si dosegnula desetku, vjerojatno se ponašaš agresivno. To ne znači samo fizičku agresiju, štoviše puno je češća ona pasivna agresija.

U takvim trenucima trebala bi se suzdržati od slanja poruka, telefoniranja  i ulaženja u bilo kakve rasprave jer ne možeš kontrolirati svoje osjećaje i ponašanje te ćeš sigurno požaliti. U tom trenutku, kao što smo rekli, trebala bi otići prošetati, udaljiti se od izvora bijesa ili napraviti vježbe disanja (dubokoo disanje je izuzetno moćan alat koji svatko posjeduje. Spušta krvni tlak, usporava otkucaje srca i opušta mišiće koji se u naletu bijesa grče). 

Štoviše, ove korake bi trebala poduzeti ranije jer kada dosegneš desetku u ljutnji, više nema pomoći. U tom je trenutku vrlo teško iskontrolirati se. Teško je već na razini 8 i 9.

Ljutnju bi stoga - vježbama disanja, šetnjom, trčanjem ili bilo kojom radnjom koja te smiruje, trebalo na skali držati ispod pet. U tom slučaju ona je pod tvojom kontrolom i njome možeš upravljati. Dobra strana ljutnje je ta što te potiče na djelovanje, no ipak "stani na loptu" i djeluj hladne glave.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels) 

Osim "požarnih mjera" postoji, naravno i metode za dugoročno oslobađanje od ljutnje. Želiš li natrag svoj mir, trebala bi moći oprostiti i zaboraviti. To nije lako. Zahtijeva vrijeme i rad na sebi, a taj rad, međustalim, uključuje pisanje ili neki drugi način "materijalizacije" emocija.

Pisanje je vrlo učinkovito jer ti pomaže da verbaliziraš i usustaviš misli i osjećaje. Kada ih staviš na papir, u bilo kojem obliku je ovdje nije važan ni stil nii gramtika ni forma, na neki način ih imaš u rukama i lakše ih možeš kontrolirati. Ljutnja, kada ju izbaciš na papir gubi jačinu. 

Riječ je o jednoj od najprimitivnijih emocija, sastavnom dijelu ljudskog nagona za preživljavanje, ona je osobno crveno svjetlo, tvoj intimni znak za uzbunu. Nemoj je potiskivati, to nije zdravo, već nauči njome upravljati. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.