Đumbir možda je sam po sebi neugledan gomoljasti korijen, ali puno je više od svog izgleda. Ova poznata namirnica ima oštar okus, ali i brojna potencijalna moćna ljekovita svojstva.
Istraživanja o tome kako đumbir koristi tvom zdravlju traju već godinama, od toga da je lijek protiv mučnine do toga da pomaže u borbi protiv gubitka kose - ali koliko su zaista ti hvalospjevi točni? Zavirile smo u znanstveno potkrijepljene prednosti ove biljke koja originalno potječe iz Indije.
Što je tako dobro kod đumbira?
Bez obzira na to voliš li sirove kriške korijena ili mljeveni đumbir u obliku začina, očekuj mnoštvo antioksidansa upakiranih u vrlo malo kalorija. Ipak, đumbir ne nudi mnogo u pogledu vitamina i minerala. Većina njegovih zdravstvenih prednosti dolazi od gingerola, glavnog bioaktivnog spoja korijena. Istraživanja pokazuju da gingerol može zaštititi zdravlje na nekoliko načina - ima antioksidativna svojstva koja djeluju protiv raka, ali i protiv upale.
Evo nekoliko drugih super-zdravih bioaktivnih spojeva u korijenu đumbira:
- paradol (antioksidativne i antimikrobne moći)
- shagaol (djelovanje protiv raka)
- zingeron (još više antioksidativnih svojstava)
- flavonoidi (poznati kao vitamin P)
Jesmo li te zainteresirale? U nastavku provjeri najpoznatije prednosti ovog ljekovitog korijena.