Sve zdravstvene prednosti

Pet razloga zbog kojih je đumbir jedna od najljekovitijih namirnica

Svestrani đumbir se može koristiti svjež, sušen, u prahu, kao ulje ili kao sok i čaj, stoga smo izdvojile najvažnije zdravstvene prednosti ovog korijena potkrijepljene znanstvenim istraživanjima

profimedia-0241854154.jpg
Foto: Profimedia

Đumbir možda je sam po sebi neugledan gomoljasti korijen, ali puno je više od svog izgleda. Ova poznata namirnica ima oštar okus, ali i brojna potencijalna moćna ljekovita svojstva.

Image
ZDRAVLJE IZ PRIRODE

Ojačaj imunitet: Đumbir pomaže kod prehlade, ali i smanjuje apetit

Istraživanja o tome kako đumbir koristi tvom zdravlju traju već godinama, od toga da je lijek protiv mučnine do toga da pomaže u borbi protiv gubitka kose - ali koliko su zaista ti hvalospjevi točni? Zavirile smo u znanstveno potkrijepljene prednosti ove biljke koja originalno potječe iz Indije.

Image
Foto: Pexels

Što je tako dobro kod đumbira?

Bez obzira na to voliš li sirove kriške korijena ili mljeveni đumbir u obliku začina, očekuj mnoštvo antioksidansa upakiranih u vrlo malo kalorija. Ipak, đumbir ne nudi mnogo u pogledu vitamina i minerala. Većina njegovih zdravstvenih prednosti dolazi od gingerola, glavnog bioaktivnog spoja korijena. Istraživanja pokazuju da gingerol može zaštititi zdravlje na nekoliko načina - ima antioksidativna svojstva koja djeluju protiv raka, ali i protiv upale.

Evo nekoliko drugih super-zdravih bioaktivnih spojeva u korijenu đumbira:

 • paradol (antioksidativne i antimikrobne moći)
 • shagaol (djelovanje protiv raka)
 • zingeron (još više antioksidativnih svojstava)
 • flavonoidi (poznati kao vitamin P)

Jesmo li te zainteresirale? U nastavku provjeri najpoznatije prednosti ovog ljekovitog korijena.

Izvrstan je za probavne smetnje

Osjećaš mučninu? Imaš vjetrove? Đumbir ti čuva leđa.

Mega-pregled zdravstvenih prednosti đumbira sugerira da se ova takozvana supernamirnica može učinkovito boriti protiv mučnine. Druge manje studije pokazuju da može smiriti mučninu povezanu s kemoterapijom i mučninu nakon određenih operacija. Starije istraživanje iz 2014. pokazalo je da je đumbir osobito koristan za jutarnje mučnine - tj. vrstu mučnine koje trudnice dobro poznaju.

Kada su znanstvenici pregledali rezultate nekoliko kliničkih ispitivanja, otkrili su da đumbir može učinkovito umiriti (u različitim stupnjevima):

 • probavne smetnje
 • mučninu i povraćanje
 • uznemiren želudac

Odmah će umiriti tvoju upalu

Sjećaš li se svih onih bioaktivnih spojeva koji se nalaze u korijenu đumbira? Pa, nekoliko njih djeluje protuupalno.

Upala je jedno od oružja prve linije tvog tijela protiv vanjskih prijetnji. Ali kronična upala može dovesti do visokog krvnog tlaka, srčanih bolesti i preranog starenja. Protuupalna hrana, odnosno đumbir, stiže u pomoć.

Poznato je da đumbir djeluje protuupalno, osobito na staničnoj razini. Također postoje dokazi da smiruje upalu kod osoba s osteoartritisom.

Dobar je za tvoje srce

Jedno istraživanje provedeno na 4.628 odraslih pokazalo je da što više đumbira jede osoba svaki dan, manja je vjerojatnost da će razviti visoki krvni tlak ili bolest srca.

Moći đumbira za zdravlje srca dolaze od njegovih protuupalnih spojeva. Kronična upala je loša za tvoj kardiovaskularni sustav, tako da uzimanje protuupalnih namirnica poput đumbira može održati tvoje srce u vrhunskom stanju.

Pojačat će tvoje antioksidanse

Kao da moć đumbira protiv mučnine nije dovoljna, ovaj gomoljasti korijen je pun antioksidansa koji se bore protiv slobodnih radikala.

Antioksidansi djeluju tako što sprječavaju slobodne radikale da uzrokuju oksidativno oštećenje stanica tvog tijela. Oksidativna oštećenja mogu uništiti tijelo na mnogo načina: rak, prerano starenje, bolesti srca, neurodegenerativne bolesti i još mnogo toga, stoga te antioksidansi u đumbiru mogu zaštititi od oštećenja stanica koje izazivaju bolesti.

Može ti pomoći pri mršavljenju

Opsežan istraživački pregled zdravstvenih prednosti đumbira povezao je unos đumbira sa:

 • nižim kolesterolom
 • smanjenjem inzulina
 • malim pozitivnim učinkom na mršavljenje
 • mogućim smanjenjem tjelesne masti
 • smanjenjem lipida i inzulinske rezistencije kod osoba s dijabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom i pretilošću

Osim toga, istraživanje iz 2020. pokazalo je da je pijuckanje vode od đumbira pomoglo štakorima regulirati preradu masti i smršaviti u tom procesu. Naravno, štakori nisu ljudi, stoga ovu studiju uzmi s rezervom. I ono posljednje, grickanje ili dodavanje mljevenog đumbira u jela moglo bi podržati tvoje napore za mršavljenje, naravno, uz kvalitetnu prehranu i vježbanje.