Žensko zdravlje

Svaka dob ima svoj faktor: Najbolje namirnice za žene prema godinama

Mnogo puta si čula kako svaka žena ima svoj faktor. Isto vrijedi i za to kako svako životno doba donosi svoje prednosti i mane. Ono što možeš pojesti s 20, možda i nije najbolji izbor za tebe u 50-im. Izbor hrane trebao bi se mijenjati kako starimo počevši od 20-ih

profimedia-0295833769.jpg
Foto: Profimedia.hr

Četrdesete

U ovom desetljeću i kasnije je važno očuvati zdravlje očiju, smanjiti upale u tijelu i unositi namirnice koje smanjuju rizik od raka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Artičoke povećavaju proizvodnju žuči te pročišćavaju i štite jetru. Također imaju blagi diuretski učinak što pomaže kod uklanjanja toksina nakon što ih jetra razgradi. Neka istraživanja su pokazala da artičoke zapravo mogu regenerirati jetru.
  • Morske alge su bogate jodom koji je važan za rad štitnjače.
  • Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, selenom i magnezijem zbog čega su važne za zdravlje srca i krvnih žila, mentalno zdravlje i zdravlje štitnjače.
  • Sjemenke sezama potiču zdravu razinu krvnog tlaka i povezane su sa smanjenjem rizika od raka.
  • Smeđa riža bogata je vlaknima i može pomoći u smanjenju kolesterola i poboljšanju probave.
  • Špinat je bogat vitaminima, klorofilom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Špinat je važan za zdravlje očiju, smanjenje upala i borbu protiv raka.
  • Kokos je bogat vlaknima i pomaže u borbi protiv gljivičnih virusa i bakterija. Masne kiseline u kokosu također mogu potaknuti rad mozga.
  • Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama i dobar su izvor kalcija. Također smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala.
Image
Foto: Unsplash
4/5