
Svaka dob ima svoj faktor: Najbolje namirnice za žene prema godinama

Žensko tijelo je čudesno i to zna svaka žena. No, također zna i da je njezino tijelo, od prve menstruacije, stalno u nekim promjenama i da hormoni jako utječu na njega. No, u mladosti se često ne razmišlja o tome, ali baš zbog te stalne promjene koja se događa važno je paziti na sebe i svoje tijelo.
Briga o sebi počinje od razumijevanja u kojoj smo fazi našeg života i što nam najviše treba, a onda su važan korak prehrana i kretanje. Monica Amsterdam, direktorica Medicinskog i wellness centra New Jersey, objasnila je za
Dvadesete
Zdravlje kože, kostiju i briga o zdravlju crijeva važne su u dvadesetima.
Mrkva i batat bogati su vitaminom A i važni su u sprječavanje akni.
Fermentirana hrana poput kiselog kupusa potiče zdravlje crijeva.
Bademi su bogati zdravim masnoćama i pomažu kod mršavljenja, a bogati su fosforom koji pomaže u izgradnji jakih kostiju i zuba.
Kelj je hrana bogata hranjivim tvarima. Niskokaloričan, bogat kalcijem i vitaminom C koji podržava imunološki sustav i metabolizam.
Jagode i kivi su voće s najvećom koncentracijom vitamina C.
Losos je bogat omega-3 koji je važan za zdravu razinu hormona.
Sjemenke sezama važne su za zdravlje kostiju i zuba jer su bogate kalcijem.
Piletina je dobar izvor proteina, a sadrži malo kalorija i masnoća.
Tridesete
U tridesetima je važno održavati zdravu težinu i poboljšati plodnost ukoliko planiraš obitelj.
Složeni ugljikohidrati poput zobenih pahuljica imaju nizak glikemijski indeks i puno vlakana. Odlične su za redovitu probavnu i smanjenje nadutosti. Izbjegavaj velike količine riže i tjestenine jer će povećati razinu inzulina, a visoke razine inzulina smanjuju ovulaciju.
Kamenice su bogate cinkom, važnim mineralom za zdravlje kose i kože.
Lanene sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama i vlaknima.
Grah je bogat antioksidansima i proteinima zbog čega je odličan za usporavanje starenja.
Juha od kostiju podržava zdrava crijeva, imunološki sustav i zdravlje zglobova. Također pomaže u smanjenju celulita.
Orasi su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina koje smanjuju kolesterol i upale.
Naranče su bogate vitaminom C, vlaknima i folatima. Također pomažu kod smanjivanja rizika od bubrežnih kamenaca.
Kvinoja pomaže u izgradnji i održavanju mišića i normalne razine krvnog tlaka.
Avokado i pinjoli su bogati vitaminom E, smanjuje rizik od pobačaja i pomaže u regulaciji menstrualnog ciklusa.
Četrdesete
U ovom desetljeću i kasnije je važno očuvati zdravlje očiju, smanjiti upale u tijelu i unositi namirnice koje smanjuju rizik od raka.
Artičoke povećavaju proizvodnju žuči te pročišćavaju i štite jetru. Također imaju blagi diuretski učinak što pomaže kod uklanjanja toksina nakon što ih jetra razgradi. Neka istraživanja su pokazala da artičoke zapravo mogu regenerirati jetru.
Morske alge su bogate jodom koji je važan za rad štitnjače.
Sjemenke suncokreta bogate su vitaminom E, selenom i magnezijem zbog čega su važne za zdravlje srca i krvnih žila, mentalno zdravlje i zdravlje štitnjače.
Sjemenke sezama potiču zdravu razinu krvnog tlaka i povezane su sa smanjenjem rizika od raka.
Smeđa riža bogata je vlaknima i može pomoći u smanjenju kolesterola i poboljšanju probave.
Špinat je bogat vitaminima, klorofilom, beta karotenom, luteinom i zeaksantinom. Špinat je važan za zdravlje očiju, smanjenje upala i borbu protiv raka.
Kokos je bogat vlaknima i pomaže u borbi protiv gljivičnih virusa i bakterija. Masne kiseline u kokosu također mogu potaknuti rad mozga.
Srdele su bogate omega-3 masnim kiselinama i dobar su izvor kalcija. Također smanjuju rizik od srčanih bolesti i upala.
Pedesete
U pedesetima se važno usredotočiti na zdravlje štitnjače i crijeva kako bi tijelo dobro funkcioniralo.
Chia je bogata kalcijem i vlaknima što je dobro za održavanje zdrave probave.
Jaja imaju malo kalorija i potpuni su proteina što ovu hranu čini izvrsnom za izgradnju mišića i gubitak težine. Osim toga, jaja su bogata omega-3 masnim kiselinama i kolinom – važan za zdravlje živaca i metabolizam.
Leća je bogata vlaknima koja potiču zdravu probavu i zdravu razinu kolesterola. Leća je također bogata kalijem, magnezijem, selenom, željezom i kalcijem. Ove hranjive tvari pomažu u održavanju zdravog krvnog tlaka, borbi protiv raka i smanjenju umora.
Luk je odličan za zdravlje kostiju.
Komorač je bogat mineralima, što ovo ukusno povrće čini izvrsnim za poboljšanje gustoće kostiju i probavu.
Organsko crveno meso ima manje zasićenih masti, a više zdravih masti i omega-3.
Rogač sadrži polifenole selen i kalcij zbog čega je dobar za štitnjaču i kolesterol.
Kurkuma je snažno protuupalno sredstvo, savršeno za osobe s reumatoidnim artritisom, lupusom, fibromialgijom i svim upalnim stanjima. Osim toga, kurkuma je bogata željezom, manganom, vitaminom B6 i kalijem. Također pomaže kod detoksikacije jetre.
Bosiljak je bogat vitaminom K koji je važan za jake kosti, a pomaže u smanjenju rizika od ateroskleroze, osteoporoze, dijabetesa i raka.
Brazilski orasi sadrže selen, kalcij, željezo, bakar, magnezij, mangan, kalij, fosfor, cink i vlakna. Pomažu u održavanju zdrave razine kolesterola te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Brazilski orasi također sadrže vitamin A i E koji su važni za kolagen u koži odnosno za smanjivanje bora.

Tradicijski hrvatski nakit: Šibenski botuni su klasik koji će svaku kombinaciju učiniti posebnom

Najpoznatije slip haljine svih vremena – od 90-ih do danas

Mentalni trening: Kako križaljke i igre za mozak čuvaju kognitivno zdravlje
