Topli ljetni dani su nam tu, a uz njih vežemo i neke određene namirnice. Uz sočnu lubenicu, tu je i slasna dinja koju obožavamo jesti kada temperature vani porastu. Mnogi misle da je dinja voće, što je zapravo netočno. Naime, ova ukusna i slatka namirnica je povrće te spada u porodicu tikvovki. Uzgaja se u Aziji, Meksiku i SAD-u, ali i u nekim mediteranskim zemljama. Poznata je i pod nazivima melon, pekun i pepun.
Vrlo je ukusna te ima intenzivan miris, a vrlo je bogata i u nutritivnom smislu. Obiluje vodom, bjelančevinama, vlaknima i vitaminima od kojih su najznačajniji beta-karoten te vitamini B i C. Sadrži i mnoštvo vrijednih minerala. S obzirom na to da sadrži čak 88 posto vode, dinja je vrlo osvježavajuća i upravo je radi toga obožavamo jesti tijekom vrućih ljetnih dana kada nam je potrebna dodatna hidratacija. Sadrži jako malo kalorija pa je odličan izbor za sve one koji vole jesti slatko, a bore se s viškom kilograma.
Zbog svoje se bogate nutritivne vrijednosti dinja smatra ljekovitom namirnicom i pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Iako je zbog njezinog egzotičnog okusa ne vole svi, ona bi se tijekom ljeta trebala naći na svačijem jelovniku. Može se jesti zasebno, no odlično se slaže i sa slanim jelima. Također, čest je dodatak voćnim salatama i smoothiejima.
Neke od najvažnijih razloga zbog kojih bi trebala uvrstiti dinju u svoju prehranu donosimo ti u nastavku.