Danci su najsretniji narod na svijetu - evo kako se nose sa stresom

''Pyt'' je koncept koji Dancima olakšava suočavanje sa svakodnevnim brigama i spašava ih od negativnih učinka stresa

Danci su najsretniji narod na svijetu - evo kako se nose sa stresom

Danci spadaju među najsretnije ljude na svijetu, pa nije ni čudno što u svom rječniku imaju više riječi koje opisuju njihove koncepte sreće. Jedna od takvih riječi je ''hygge'', a o njoj su čak napisane mnoge knjige, članci, pa čak i reklame. Ova se riječ često pogrešno prevodi kao 'udobno', no ubiti označava nešto poput stvaranja intimne atmosfere.

No, nedavno je jedna druga riječ svojom popularnošću pretekla ''hygge''. Radi se o riječi ''pyt'', koju je vrlo teško prevesti, a radi se o kulturalnom konceptu u kojem se zdravim i pozitivnim mislima bori protiv stresa. Iako se radi o danskoj kulturi, ovaj koncept primjenjiv je na sve druge narode i može nam pomoći da se barem malo približimo Dancima po pitanju sreće.

Suočavanje s frustracijama

Pyt se obično izražava kao reakcija na svakodnevne probleme. Mogli bi je najbliže odrediti kao izreku, ''nije bitno'', ''takve stvari se svima događaju'', ''zaboravi na to''. Kada se Dancima razbije čaša u kuhinji ili zateknu kaznu na svom automobilu, jednostavno odmahnu rukom i kažu ''pyt''. 

ImageSrž ovog koncepta je prihvaćanje i resetiranje. Riječ pyt koristi se kako bi podsjetila Dance da naprave korak nazad i usmjere svoj fokus na nešto drugo, umjesto da burno reagiraju. Prije nego im se tijelo uspije ispuniti gnjevom, sjete se pojma pyt i osmijeh im se brzo vrati na lice.

Ova riječ umanjuje stres jer izražava iskreni pokušaj da ohrabrimo sebe ili druge i odvučemo se od svakodnevnih frustracija. Neki danski poslodavci čak smatraju da ako naučimo govoriti pyt u pravom trenutku možemo postati mnogo zadovoljniji na poslu.

Nitko nije kriv

Mnoga su istraživanja pokazala za smo sretnije i zadovoljnije kada smo zahvalne za dobre stvari u životu, i kada ne krivimo druge za one loše. Također je dokazano da ljudi koji se svađaju manje žive duže. Učestalost svađa i prebacivanje krivnje uglavnom ovisi o tome kako interpretiramo stvari koje se događaju oko nas. 

Čak i najmanja takva sitnica može nam pokvariti raspoloženje i pokrenuti lučenje štetnih hormona stresa. Zamisli se u situaciji u kojoj kasniš na posao a osoba u autu ispred tebe vozi sporo. Vrlo vjerojatno češ se početi živcirati i trubiti na tu osobu. Možda misliš da ćeš se trubljenjem osjećati bolje, no istina je da češ se osjećati mnogo gore. Istraživanja su pokazala da kada krivimo druge zato što su nesposobni, glupi ili nepromišljeni, još se više živciramo i primamo veće količine hormona stresa.


Pyt spašava Dance od takvih situacija, jer tom malom riječju donose odluku da se neće stresirati oko tuđeg ponašanja, ali i da druge osobe nisu krive što se oni tako osjećaju. Time su pošteđeni velikog dijela stresa, pa nije ni čudno što su jedan od naroda s najdužom očekivanom životnom dobi.

Sljedeći puta kada te nešto izbaci iz takta, samo odmahni rukom i reci ''pyt'' (ili neku svoju inačicu ovog izraza). Ako je takav stav pomogao Dancima da postanu jedan od najsretnijih naroda na svijetu, sigurno će pomoći i tebi da se oslobodiš stresa i depresije, i živiš duže i sretnije.