Cvjetača je namirnica koju bi trebala što češće jesti. Pripremili smo ti četiri jednostavna, a bogata i ukusna recepta

Jesi li znala da cvjetača može 'glumiti' rižu ili biti prava pikantna kraljica tvog stola, bogata okusom i hrskava? U krivu si ako ju doživljavaš kao bezličnu, blijedu krstašicu

Cvjetača je namirnica koju bi trebala što češće jesti. Pripremili smo ti četiri jednostavna, a bogata i ukusna recepta
VOYO logo

Veganska i bezgutenska delicija: Cvjetača kao riža

Ovo je jedan malo drugačiji način pripreme cvjetače. Riječ je o veganskom jelu pa ako ne jedeš namirnice životinjskog porijekla, cvjetača pripremljena kao riža odličan je izbor za tebe, a ako jedeš, pripremaj je na ovaj način u danima kad odmaraš organizam od mesnih proizvoda ili kao prilog. Osim što je veganska, ovako pripremljena cvjetača ne sadrži gluten.

Sastojci za četiri osobe:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • glavica cvjetače
  • glavica luka
  • žlica ulja
  • pola žličice sjemenki goruščice
  • 2 češnja češnjaka
  • 3/4 žličice kurkume
  • sok pola limuna ili limete
  • žlica vode
  • 3/4 žličice kajenskog papra
  • 1/4 šalice smrznutog graška 
  • 1/4 šalice tostiranih indijskih oraščića
  • sol i papar


Postupak:

  • Usitni cvjetaču u sjeckalici ili ju naribaj na ribežu (na veličini na kojoj ribaš jabuke za kolače) pa ostavi na deset minuta u zamrzivaču.
  • Tostiraj indijske oraščiće i ostavi ih sa strane. 
  • U dubokoj tavi za rižoto zagrij ulje, dodaj sjeme goruščice pa kada zamiriši na njega stavi sitno narezanu glavicu luka. Kad luk postane staklast dodaj češnjak i posoli te dinstaj još dvije minute.
  • Sada dodaj kurkumu, papar i grašak i nastavi dinstati još dvije minute.
  • Luk i grašak zalij limunovim sokom i vodom, ostavi kratko da tekućina ispari pa dodaj naribanu cvjetaču i dosoli po potrebi pa poklopi i ostavi da se na laganoj vatri kuha četiri do šest minuta. 
  • Otklopi, dodaj indijske oraščiće i kuhaj još minutu-dvije. Jelo je sada gotovo. Možeš ga servirati uz sezonsku salatu ili "podebljati" mariniranim pilećim krilcima, no tada prestaje biti vegansko.