Veganska i bezgutenska delicija: Cvjetača kao riža
Ovo je jedan malo drugačiji način pripreme cvjetače. Riječ je o veganskom jelu pa ako ne jedeš namirnice životinjskog porijekla, cvjetača pripremljena kao riža odličan je izbor za tebe, a ako jedeš, pripremaj je na ovaj način u danima kad odmaraš organizam od mesnih proizvoda ili kao prilog. Osim što je veganska, ovako pripremljena cvjetača ne sadrži gluten.
Sastojci za četiri osobe:
Tekst se nastavlja ispod oglasa
- glavica cvjetače
- glavica luka
- žlica ulja
- pola žličice sjemenki goruščice
- 2 češnja češnjaka
- 3/4 žličice kurkume
- sok pola limuna ili limete
- žlica vode
- 3/4 žličice kajenskog papra
- 1/4 šalice smrznutog graška
- 1/4 šalice tostiranih indijskih oraščića
- sol i papar
Postupak:
- Usitni cvjetaču u sjeckalici ili ju naribaj na ribežu (na veličini na kojoj ribaš jabuke za kolače) pa ostavi na deset minuta u zamrzivaču.
- Tostiraj indijske oraščiće i ostavi ih sa strane.
- U dubokoj tavi za rižoto zagrij ulje, dodaj sjeme goruščice pa kada zamiriši na njega stavi sitno narezanu glavicu luka. Kad luk postane staklast dodaj češnjak i posoli te dinstaj još dvije minute.
- Sada dodaj kurkumu, papar i grašak i nastavi dinstati još dvije minute.
- Luk i grašak zalij limunovim sokom i vodom, ostavi kratko da tekućina ispari pa dodaj naribanu cvjetaču i dosoli po potrebi pa poklopi i ostavi da se na laganoj vatri kuha četiri do šest minuta.
- Otklopi, dodaj indijske oraščiće i kuhaj još minutu-dvije. Jelo je sada gotovo. Možeš ga servirati uz sezonsku salatu ili "podebljati" mariniranim pilećim krilcima, no tada prestaje biti vegansko.