Povrće igra izuzetno bitnu ulogu u kvalitetnoj prehrani, a ono najzdravije je iz reda krstašica, odnosno kupusnjača. U ovo povrće uz brokulu, kupus, prokulice spada i cvjetača koja obiluje vlaknima, vitaminima B skupine, magnezijem, manganom, fosforom, folnom kiselinom, vitaminom C, antioksidansima i mikronutrijentima, a pritom ima jako malo kalorija. Primjerice, 130 grama sirove cvjetače sadrži tri grama vlakana i samo 25 kalorija.
Zdravstvene dobrobiti cvjetače
- Poboljšava probavu - cvjetača obiluje vlaknima koja potiču peristatiku crijeva, čiste ih i sprječavaju zatvor.
- Jača pamćenje - kolin iz cvjetače čuva mozak, jača pamćenje, pomaže ti kod učenja i poboljšava san.
- Jača kosti - vitamin K iz ovog povrća pomaže organizmu apsorbirati kalcij i na taj način ojačati kosti.
- Ima antikancerogeni učinak - cvjetača sadrži sulforafan, spoj koji ima jaka antikancerogena svojstva. Prema studiji objavljenoj u National Institute of Health, sulforafan zaustavlja širenje raka tako što ubija već oštećene stanice, a ćuva zdrave.
- Jača imunitet - antioksidansi iz cvjetače preveniraju štetu na stanicama koju uzrokuju slobodni radikali i jačaju imunitet.
S obzirom na sve dobrobiti koje cvjetača pruža tvom organizmu, krajnje je vrijeme da ju uvrstiš u svoju prehranu. Naravno, ako već nisi. Ako je cvjetača redovito na tvom jelovniku, proširi paletu jela s ovom vrlo zdravom namirnicom. Pripremili smo za tebe četiri recepta.
Na slici je, izgledom malo ekstravagantnija, rimska cvjetača. (FOTO: Pixabay)