S alkoholom ne treba pretjerivati jer to može imati ozbiljne posljedice. No u umjerenim količinama alkoholna pića – točnije, crno vino – može imati blagotvoran učinak na tvoje zdravlje. Čaša kvalitetnog crnog vina nakon večere ili u posebnim prigodama zapravo je poželjna. Naravno, uz preduvjet da sev zadržiš na decilitru-dva vina. Crno vino, naime, sadrži antioksidanse – među njima i resveratrol - koji pomaže u snižavanju lošeg kolesterol, a čaša ovog pića može smanjiti i razinu šećera u krvi.
Navodno taj djelotvoran učinak ostaje prisutan 24 sata od ispijanja, a prema jednoj studiji, ljudi koji 3-4 puta tjedno popiju decilitar vina (dakle, jednu čašu, ne pet njih) imaju manji rizik od dijabetesa naspram onih koji uopće ne piju crno vino ili ga popiju jedan dan u tjednu. Portal BBC Good Food izdvojio je još neke zdravstvene prednosti čaše crnog vina. I oni upozoravaju da ti ovi dokazi nipošto ne smiju biti povod za pretjerivanje. Balans je i tu ključan.
A evo i prednosti čaše nakon ručka.
Dobro je za srce
Biljni spoj resveratrol kojim obiluje crno vino ima zaštitnički utjecaj na zdravlje tvog srca. Istraživanja sugeriraju da 'umjereno' pijenje može smanjiti rizik od bolesti srca, a to se prvenstvenoodnosi na muškarce starije od 40 i žene u postmenopauzi. Nije dokazano da čaša crnog vina u značajnoj mjeri doprinosi zdravlju srca kod mladih ljudi, piše BBC Good Food. No ovo je jedan od glavnih argumenata za čašu crnog na druženjima.
I za crijeva
Istraživanja pokazuju da biljni spojevi u crnom vinu djeluju kao 'gorivo' dobrim bakterijama. Te bakterije pretvaraju biljne spojeve u aktivne kemikalije koje pomažu našem imunološkom sustavu i srcu u dobrom funkcioniranju.
A može imati protuupalni utjecaj
Resveratrol i kvercetin imaju protuupalna svojstva koja mogu smanjivati upale i poticati obnavljanje tkiva. Između ostalog pomažu u zaštiti LDL kolesterola (tzv. ‘lošeg’ kolesterola) od oštećenja i podupiru zdravlje krvnih žila što uz to pozitivno utječe na održavanje krvnog tlaka. Evo još jedan plus!
Uz to...
...čaša crnog vina može stabilizirati razinu šećera u krvi, smanjiti rizik od raka debelog crijeva, prostate i jajnika. Uz to sprječava moždani udar, ali i pretilost. Dodatni plus je taj što sadrži malo kalorija, a moćni antioksidansi iz crnog vina mogu pomoći u liječenju, ali i sprječavanju tamnih mrlja s kojima se bore neke starije žene.
Puno je dokaza o dobrobitima umjerene konzumacije kvalitetnog crnog vina pa se s vremena na vrijeme počasti i nazdravi. Živjela!
POGLEDAJ VIDEO: KAKO SE ZDRAVO HRANITI NA POSLU?