Zdravlje
Zdravlje

Cjelovito zdravlje žene: Cjelovita i prirodna prehrana

Cjelovito zdravlje žene: Cjelovita i prirodna prehrana
Cjelovita i prirodna prehrana najbolji saveznik u borbi protiv stresa i umora

Prošli smo tjedan pisali o važnosti prehrane u borbi protiv stresa i umora. Dali smo vam primjer doručka, a sada ćemo vam dati ideje i za ostale obroke u danu. Nakon doručka, preporuča se svaka 3-4 sata nešto pojesti što održava stabilnom razinu šećera u krvi. Oko 4 sata poslijepodne imamo ogromnu potrebu za slatkim – što je samo znak da organizam gladuje od nejedenja tijekom dana. I, izbjegavate prejedanje, pogotovo kasno navečer.Koja je količina koju trebamo pojesti? Šaka svakog od nas je najbolji pokazatelj jer je krojena točno prema našoj veličini. Na ovaj način niste optrećeni kalorijama, ugljikohidratima, bjelančevinama i sl. Potrebno je samo odrediti koliko kojeg jela želite pojesti. Ručak

Riža pirjana s povrćem

Evo ideje kako podgrijati preostalu rižu. Ovo jelo možete raditi i s drugim vrstama žitarica. 3-4 šalice kuhane smeđe riže2 jušne žlice tamnog sezamovog ulja1 luk2  mrkve narezane na štapiće250 grama seitana1 jušna žlica tamarija1 jušna žlica mirina4 jušne žlice sitno sjeckanog peršina4 jušne žlice prženog sezama

Luk nasjeckajte na kockice, mrkvu na štapiće i seitan na tanke trakice.

Pomiješajte tamari i mirin pa prelijte preko seitana i promiješajte. 

Na ulju propirjate luk 2-3 minute pa dodajte mrkvu. Propirjajte još 2-3 minute pa dodajte seitan. Preko dodajte kuhanu smeđu rižu. 

Smanjite vatru i ostavite poklopljeno 10 minuta. Na kraju sve promiješajte pa umiješajte peršin i sezam.

Međuobroci Voće i orašasti plodovi – kako ih najbolje pripremiti da budu lako probavljivi i super hranjivi. Lagane večere

Spireli s brokulom i tofuom 300 g spirela od cjelovitog brašna3 šalice brokule narezane na tanje ploške1 crveni luk400 g izmrvljenog tofua1 žlica maslinovog ulja2 žlice tamarija1 žlica ume octa1 šalice sitno sjeckanog peršina1 žličica svježeg ili 1 žličice suhog bosiljka1 šalice naribanog dimljenog tofua

Skuhajte spirele u posoljenoj vodi i ocijedite ih.

Sitno isjeckajte luk i ispirjajte ga na zagrijanom maslinovom ulju 3-4 minute. 

Dodajte tofu i tamari pa pirjajte još 3-4 minute. 

Dodajte brokulu i ume ocat pa pirjajte još 3-4 minute tako da se brokula skuha u pari, ali zadrži svoju zelenu boju. 

Umiješajte bosiljak, peršin i tjesteninu pa sve dobro miješajte 1-2 minute na vatri.

Pospite dimljenim tofuom.

Prirodne slastice

Okruglice iznenađenja 1 šalica kus - kusa1 šalice kokosovog brašna2 šalice zobenog mlijeka2 jušne žlice rižinog slada1 šalice prženih i mljevenih badema2 jušne žlice mirina1 čajna žlica praha vanilije8 čajnih žlica Carobelle2 jušne žlice Carobelle

Pomiješajte kus - kus, zobeno mlijeko i kokosovo brašno.

Kada zakuha smanjite vatru i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.

Umiješajte rižin slad, mirin, bademe te prah vanilije i ostavite da se ohladi. 

Kada se smjesa ohladila oblikujte okruglice (8 komada), kažiprstom napravite rupu u svakoj okruglici, umetnite žličicu Carobelle i ponovno zatvorite kuglicu. 

Zagrijte dvije žlice Carobelle i rastopljenom Carobellom ukrasite okruglice.

Jadranka Boban Pejić Žena.hr i Makronova