Prošli smo tjedan pisali o važnosti prehrane u borbi protiv stresa i umora. Dali smo vam primjer doručka, a sada ćemo vam dati ideje i za ostale obroke u danu. Nakon doručka, preporuča se svaka 3-4 sata nešto pojesti što održava stabilnom razinu šećera u krvi.
Oko 4 sata poslijepodne imamo ogromnu potrebu za slatkim – što je samo znak da organizam gladuje od nejedenja tijekom dana. I, izbjegavate prejedanje, pogotovo kasno navečer.
Koja je količina koju trebamo pojesti? Šaka svakog od nas je najbolji pokazatelj jer je krojena točno prema našoj veličini. Na ovaj način niste optrećeni kalorijama, ugljikohidratima, bjelančevinama i sl. Potrebno je samo odrediti koliko kojeg jela želite pojesti.
Ručak
Riža pirjana s povrćem
Evo ideje kako podgrijati preostalu rižu. Ovo jelo možete raditi i s drugim vrstama žitarica.
3-4 šalice kuhane smeđe riže
2 jušne žlice tamnog sezamovog ulja
1 luk
2 mrkve narezane na štapiće
250 grama seitana
1 jušna žlica tamarija
1 jušna žlica mirina
4 jušne žlice sitno sjeckanog peršina
4 jušne žlice prženog sezama
- Luk nasjeckajte na kockice, mrkvu na štapiće i seitan na tanke trakice.
- Pomiješajte tamari i mirin pa prelijte preko seitana i promiješajte.
- Na ulju propirjate luk 2-3 minute pa dodajte mrkvu. Propirjajte još 2-3 minute pa dodajte seitan. Preko dodajte kuhanu smeđu rižu.
- Smanjite vatru i ostavite poklopljeno 10 minuta. Na kraju sve promiješajte pa umiješajte peršin i sezam.
Međuobroci
Voće i orašasti plodovi – kako ih najbolje pripremiti da budu lako probavljivi i super hranjivi.
Lagane večere
Spireli s brokulom i tofuom
300 g spirela od cjelovitog brašna
3 šalice brokule narezane na tanje ploške
1 crveni luk
400 g izmrvljenog tofua
1 žlica maslinovog ulja
2 žlice tamarija
1 žlica ume octa
1 šalice sitno sjeckanog peršina
1 žličica svježeg ili 1 žličice suhog bosiljka
1 šalice naribanog dimljenog tofua
- Skuhajte spirele u posoljenoj vodi i ocijedite ih.
- Sitno isjeckajte luk i ispirjajte ga na zagrijanom maslinovom ulju 3-4 minute.
- Dodajte tofu i tamari pa pirjajte još 3-4 minute.
- Dodajte brokulu i ume ocat pa pirjajte još 3-4 minute tako da se brokula skuha u pari, ali zadrži svoju zelenu boju.
- Umiješajte bosiljak, peršin i tjesteninu pa sve dobro miješajte 1-2 minute na vatri.
- Pospite dimljenim tofuom.
Prirodne slastice
Okruglice iznenađenja
1 šalica kus - kusa
1 šalice kokosovog brašna
2 šalice zobenog mlijeka
2 jušne žlice rižinog slada
1 šalice prženih i mljevenih badema
2 jušne žlice mirina
1 čajna žlica praha vanilije
8 čajnih žlica Carobelle
2 jušne žlice Carobelle
- Pomiješajte kus - kus, zobeno mlijeko i kokosovo brašno.
- Kada zakuha smanjite vatru i kuhajte 10 minuta na laganoj vatri uz povremeno miješanje.
- Umiješajte rižin slad, mirin, bademe te prah vanilije i ostavite da se ohladi.
- Kada se smjesa ohladila oblikujte okruglice (8 komada), kažiprstom napravite rupu u svakoj okruglici, umetnite žličicu Carobelle i ponovno zatvorite kuglicu.
- Zagrijte dvije žlice Carobelle i rastopljenom Carobellom ukrasite okruglice.
Jadranka Boban Pejić
Žena.hr i Makronova