Budiš se pospana? Evo kako zvuk tvog alarma utječe na buđenje

Ako si ikada imala problema s buđenjem zbog čega si odabrala zvuk alarma koji je zbilja grozan u nadi da će ti u tome pomoći – vrijeme je za novu melodiju

Budiš se pospana? Evo kako zvuk tvog alarma utječe na buđenje

Svi smo se u nekom trenutku osjećali inertno nakon buđenja, možda i nekoliko sati kasnije. Iako si za to okrivila primjerice buran dan ili previše kofeina, možda je za sve bio kriv zvuk tvog alarma. Znanstvenici iz Instituta za tehnologiju u Melbourneu proveli su istraživanje kako bi utvrdili utječe li odabir zvuka koji te budi na kvalitetu buđenja. 

Monday Morning. GIF from Goodmorning GIFs


Istraživanja su pokazala da su zvukovi koji su više opisani kao melodični snažno povezani sa smanjenom inercijom nakon buđenja. Upravo je suprotno povezano s manje melodičnim tonovima alarma.

Kao razlog tomu znanstvenici navode da kombinacija dubokih i visokih tonova melodične pjesme stimulira naše tijelo i um što dovodi do većeg stanja pripravnosti za situacije nakon buđenja. Možemo to usporediti sa sportašem koji će postići bolje rezultate ako se prije natjecanja dobro razgiba.

Waking Up On The Weekends Like GIF from Amyschumer GIFs


To je posebno važno ako tvoje zanimanje zahtjeva instantno buđenje i obavljanje opasnih radnji. Vatrogasci, primjerice, moraju biti brzi i spremni obaviti svoj posao koncentrirano i efektivno nedugo nakon buđenja. Loše buđenje može te pratiti i četiri sata kasnije.

No započeti dan mirno i opušteno važno je za sve nas. Stoga je odabir melodičnijeg zvuka budilice svakako jednostavan korak prema boljem i mirnijem buđenju. Ako se želiš osigurati još više, odaberi laganiju melodiju i kao zvuk zvona mobilnog uređaja u slučaju da te netko probudi pozivom u pola noći. 

Bed Is Heaven GIF from Kirstendunst GIFs


Znanstvenici su u daljnjim istraživanjima fokusirani na pronalaženje savršene pjesme koja bi ti omogućila lakše buđenje. Za sada su predložili dvije pjesme koje bi to mogle biti: "Good Vibrations" od The Beach Boys i "Close to me" od benda The Cure

No ako ti ni ove pjesme ne pomognu u lakšem buđenju, pokušaj odmah nakon buđenja konzumirati kofein, izloži svoje tijelo izvoru svjetlosti dok je još u dubokom snu ili stvori jutarnju rutinu koja će ti olakšati mrzovoljno buđenje.

Latte GIF from Coffee GIFs

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.