Brzi i jednostavni prilozi koji će tvoj ručak učiniti super ukusnim i zdravim

Dosadili su ti uvijek isti prilozi? Probaj poznate namirnice pripremljene na drugačiji način

Brzi i jednostavni prilozi koji će tvoj ručak učiniti super ukusnim i zdravim

Kad se radi o prilozima uz glavno jelo, povrće je uvijek dobar izbor. Zbog povrća na tanjuru obrok će biti laganiji i zdraviji. Drugi dobar izbor su žitarice - za koje mnogi misle da su dosadne i bezukusne, a zapravo je sve stvar u tome kako se pripreme. Naravno, nutritivno potpun obrok se može sastojati i od samo dobro kombiniranih priloga. A s obzirom na to da prilog ne mora biti uvijek krumpir ili riža - donosimo ti neke nove, svježe ideje za ručkove koji će se svidjeti tebi i tvojoj obitelji.

Image



1. Kelj s mladim krumpirom

Umjesto dobro poznate kombinacije blitve s krumpirom, probaj kelj - jednostavno ga nareži na trakice i kuhaj dok ne omekša te posluži s kockicama mladog kuhanog krumpira, uz sol, papar i malo maslinovog ulja. U proljeće umjesto kelja možeš probati i listove koprive (samo je važno da ih bereš na mjestima gdje nema prometa igdje je zagađenje što manje).

Image



2. Divlja riža sa sušenim rajčicama

Postoji čak stotinu tisuća vrsta riže, a u našoj zemlji uglavnom se jede svega nekoliko tipova - najčešće je to bijela, oljuštena riža - koja je i najmanje zdrava. Isprobaj divlju rižu, bogatu vlaknima i hranjivim tvarima, i iznenadit ćeš se koliko je aromatičnija i zanimljivijeg okusa. Uz ovu vrstu riže odličnu se slažu sušene rajčice.

3. Pečene šparoge

Šparoge nazivaju carskim povrćem - i to s pravom, zdrave su i ljekovite, a nemaju puno kalorija. Kratko blanširaj šparoge i zatim ih zapeci u pećnici. Prelij ih balzamičnim octom.

Image



4. Bulgur s kurkumom

Bulgur je žitarica dobivena iz nekoliko vrsta pšenice, sadrži puno kalcija, željeza i magnezija, od vitamina tiamin, riboflavin i B6, te je bogata vlaknima. Ima izuzetan, drvenast okus. Pripremi je tako da najprije na malo maslinovo ulja preprži sitne komadiće češnjaka i čim češnjak dobije boju, dodaj bulgur, kratko preprži, dodaj sol, kurkumu i papar, a zatim zalij vodu dok ne omekša i upije svu vodu.

5. Quinoa s crvenom paprikom i bosiljkom

Quinoa je žitarica bogata aminokiselinama, a sadrži i fosfor, kalij i željezo. Kuhanu quinou začini mljevenom crvenom paprikom, soja umakom i nasjeckanim listićima svježeg bosiljka. Quinoa se odlično slaže s mahunarkama i kuhanim povrćem.