Bolovi u trbuhu nikad nisu ugodni, a posebno su nam mrski oni nakon jela. Zna se dogoditi da nas nakon ukusnog jela zadesi osjećaj rezanja i probijanja uslijed kojih bismo se najradije zavalili u krevet. Tad će mnogi pomisliti da su pojeli nešto pokvareno ili da su osjetljiviji na određenu namirnicu.
No, kako kaže specijalist gastroenterolog Thomas Vanderheyden, alergije na hranu kod odraslih nisu toliko česte. Svejedno, ako je posrijedi pretjerana osjetljivost trebat će ti vremena da shvatiš koje jelo ili namirnicu treba izbjegavati. Primijetiš li da ti se bolovi opetovano javljaju, obrati se liječniku, a po potrebi i nutricionistu koji će odrediti plan prehrane. Naravno, ovo ne vrijedi u slučaju kad te bolovi uhvate nekoliko puta godišnje. Tad je vjerojatnije da si se samo prejela.
Osim prejedanja, glavni uzrok iznenadnih bolova dispepsija, odnosno stanje kojim se označava bol u gornjem dijelu probavnog sustava. Uzrokuje nadutost i probavne smetnje, a obično nestaje same od sebe. Ali, ako je ta bol kronična, treba razmisliti radi li se o nekom ozbiljnijem stanju. Gastroenterolog Ashkan Farhadi za portal Women's Health izdvaja sedam potencijalnih uzroka. Evo o čemu bi se moglo raditi.