3. Češnjak
Mi smo narod koji obožava kavu, ali to ne znači da ne bismo trebali uzeti u obzir neki drugi napitak s kofeinom. Zeleni čaj, poput crnog, sadrži puno flavonoida - vrste antioksidansa. Za razliku od crnog čaja, zeleni čaj ima visoku razinu epigalokatehin galata (EGCG), snažnog antioksidansa za koji je dokazano da poboljšava imunološku funkciju tijela. Crni čaj prolazi kroz drugačiji proces fermentacije, koji uništava većinu EGCG-a. Zeleni čaj također je i izvrstan izvor aminokiseline L-teanina koja može pomoći u stvaranju bijelih krvnih stanica što će ojačati imunološki sustav.
Češnjak je jedan od sastojaka kojeg možemo naći u kuhinjama diljem svijeta. Sirovi češnjak može smanjiti krvni tlak i prirodni je antibiotik za gljivice i viruse. No, obrada češnjaka može uništiti dobrobiti zbog kojih je važan za našu prehranu, pa bi bilo dobro izbjegavati korištenje češnjaka u prahu tijekom ove jeseni i zime.
(Foto: Pixabay)